Реклама / Ads
9| 8904 |22.07.2020 НОВИНИ

Анализатори: Намираме се в ситуация ”Индиана Джоунс”, властта ще е интересна само на археологията

.
Намираме се в ситуация ”Индиана Джоунс”. Колкото повече се окопава властта, толкова повече ще бъде обект на разкопки. Желанието да се вкопава, ще е до такава степен, че историците няма да я коментират и ще е интересна само на археолозите. Така Кин Стоянов коментира на 14-ия ден от протестите обстановката в държавата и ината на властта да подаде оставка.
 

Ако правителството не подаде оставка, то ще е обречено. Това е краят на политическата им кариера. И те знаят, че техните командири ги е страх да си подадат оставката. Борисов иска да си подаде оставката, но не му дават, каза "В честно казано с Люба Кулезич " по Евроком конституционалистът доц Атанас Славов.


Исканията на протестиращите ще са удовлетворени ако има рестарт на системата чрез избори. Когато си загубил доверието на обществото, няма как да произведеш стабилно управление. Няма как да проведеш някакви мерки. Необходими са избори през октомври, за да се състави ново правителство. Орешарски подаде оставка юни месец и есента имахме ново правителство, добави той.


Не съм привърженик на концепцията, че трябва кръв да се пролее. Кръвта не решава нищо. Изключвам провокациите и малтретирането на млади хора от полицията, посочи Кин Стоянов.

 

Демокрацията няма нужда от проливане на кръв, това е за деспотичните режими. Правото на протест и съпротива е гарантирано в повечето конституции на демократичните държави. Това право е естествено право. И става тогава, когато правителството злоупотребява с властта си. Едно е да блокираш кръстовища, друго е национална стачка- тотален блокаж без синдикати и организирана сила. И третата хипотеза, когато предприемаш акции - белия автобус, биене на хора. Не съм за окървавяване на протестите, посочи доцентът.


Предупреждавах Христо Иванов да не прави демократичен комсомол. Слушах една тяхна говорителка. Трябва да се внимава с промените, смята синът на Радой Ралин.

 

Няма повече да инвестираме в един парламент, който за голяма част от българските граждани не е представителен.., каза Славов.


Президентът има важен ход - да обяви публично какви ще са промените. Да се убеждаваме за конституционни промени - няма смисъл. Ако не подадат оставка, трябва промените публично да се обявят. Има конкретни идеи, обявени на протестите. Те са съвсем практични. Промените предложени от Демократична България са много конкретни. Ако искаме промяна трябва Конституцията да се помени. Президентът има собствено основание да поиска конституционни промени, предложени от Демократична България и граждански организации, посочи онституционалистът.


Колкото повече се вкопава Гешев, толкова повече и той ще става археология. Дори и да си изкара мандата, ще остане археология, посочи Стоянов.

 

Доц. Славов също коментира положението на главния прокурор: Когато се напече положението излизаш или в отпуск, или в болнични. Някой му е пошепнал, че бумерангът се завръща. Започва проверка за Росенец, за ТЕЦ "Варна". Прокуратурата трябва нещо да симулира. Отпуската е прекрасно нещо - не може да има дисциплинарна сесия. Но морално Гешев е капитулирал. Въпрос на време е САЩ да оттеглят доверието  си. И да му се отнеме достъпа до класифицирана информация, посочи доцент Славов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4223 |14.07.2020 Станишев подкрепи протестите и запозна левите лидери със ситуацията в България . 2| 6781 |03.07.2020 Евродепутатът Елена Йончева с въпрос към министъра на отбраната на Франция, Флоренс Парли относно ситуацията в Либия и бежанския поток . 22| 10136 |09.06.2020 Георги Тодоров: Д-р Кунчев се изложи, намираме се в ролята на рибаря. Чакаме Михаля . 6| 4883 |05.06.2020 34 са новите заразени с коронавирус у нас. Вижте ситуацията по света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads