Реклама / Ads
16| 6443 |27.03.2023 НОВИНИ

Анализатори в ”Настоящее время”: Разполагане на ядрени оръжия в Беларус е последният пирон в този ковчег

.
Русия предаде ракетната система „Искандер“ на Беларус още преди Лондон да обяви предаването на Киев на снаряди с обеднен уран. НАТО разкритикува решението на Русия, определяйки го като ”опасно и безотговорно”. А Украйна настоява за свикване на Съвета за сигурност на ООН във връзка с изявлението на Путин за разполагането на ядрени оръжия в Беларус


.

 

Защо Путин обяви разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус обсъдиха в ефира на Настоящо време с политолога Иван Преображенски и бившия беларуски дипломат Павел Мацукевич .

 

– Иване, защо мислите, че сега Путин обявява, че това хранилище за ядрено оръжие ще бъде завършено в Беларус едва до 1 юли? Защо трябваше да се прави толкова много предварително? Може би това е такава реакция на заповедта за арест от Международния наказателен съд?

 

Иван Преображенски: Мисля, че това не е толкова реакция на заповедта за арест от Международния наказателен съд, колкото реакция на преговорите с Китай и явна подготовка за изостряне на обстановката на фронта през пролетта - всичко заедно. И крайната цел: по един или друг начин, да сесведат до минимум доставките на оръжия за Украйна от страните от НАТО.

 

- Значи, според вас, това е поредната история за опит да се намери начин да се сплаши Западът, за да не помогне на Украйна?

 

 

Иван Преображенски: Да, разбира се, това е продължение на дългогодишната стратегия за сплашване с ядрено оръжие.

 

Що се отнася до наличието на ядрени оръжия на територията на Беларус, не може да се изключи, че те вече са там, като се има предвид, че комплексите „Искандер“ всъщност бяха доставени на територията на Беларус още преди началото на пълномащабната агресия срещу Украйна.– Павел, Путин казва, че всичко е договорено с Минск. Мислите ли, че наистина е нещо, за което може да се опише с думата „съгласен“? Като цяло Лукашенко беше ли попитан, какво мислите?

 

 

Павел Мацукевич: Мисля, че Путин изпълнява една стара мечта на Александър Лукашенко. Лукашенко многократно публично съжаляваше, че ядрените оръжия бяха изтеглени от Беларус - това се случи през 1996 г. Въпреки че самият Лукашенко подписа известния Будапещенски меморандум, това са гаранции за сигурност от САЩ и Великобритания в замяна на изтеглянето на ядрените оръжия от територията на Беларус. Самият Лукашенко, както е известно със сигурност, като депутат във Върховния съвет на Република Беларус, гласува за изтеглянето на ядрените оръжия, но президентската му история го убеди, че е много по-надеждно да има ядрено оръжие, отколкото да има някакво вид писмени гаранции: 2014, 2022 г. и помощта на Запада за Украйна, мисля, че най-накрая го убедиха в това.

 

Той промени Конституцията - направи го преди година: през март миналата година в Беларус беше приета актуализирана Конституция. И оттам, което е важно, изчезна идеята, че Беларус се стреми към безядрен статут. Тогава властите казаха: „Вижте, направихме атомна електроцентрала“. И на тази база Лукашенко каза, че Беларус е станала ядрена сила. Но всичко това отдавна издаваше у него – и той не го криеше – желанието ядрено оръжие да се появи на територията на Беларус. За него това е гаранция за безопасност.

 

- А във формулировката, в която това беше обявено, Беларус става ли ядрена сила?

 

 

Павел Мацукевич: Не, не е така. Но Лукашенко смята, че Беларус се превръща в ядрена сила. Мисля, че нито властите, нито пропагандистите ще подчертаят, че беларуските власти няма да контролират тези ядрени оръжия.

 

 

- Значи той не получава достъп да контролира това оръжие? Това създава ли нови рискове за Беларус и пряко за Лукашенко?

 

Павел Мацукевич: Това създава рискове, разбира се, за страната. Това напълно променя представата за Беларус. Това всъщност е краят на цялата беларуска ера, когато Беларус се позиционира като своеобразен донор на регионалната сигурност. И това не беше неразумно, предвид факта, че Беларус доброволно се отказа от тези ядрени оръжия, изтегли ги и имаше доста сериозен арсенал. Въпреки че, отново, докато тези оръжия са били на територията на Беларус през съветските години и през годините на независимост, те не са били контролирани от беларуските власти. Тоест, Елцин официално обеща да се консултира с беларуските власти, ако е необходимо да се използват ядрени оръжия, но всъщност, разбира се, ако беше необходимо, той би се отказал от контакт с беларуските власти.

 

Като цяло ще приемем, че до този момент тази епоха на Беларус като своеобразен донор на регионална сигурност някак си е живяла. Въпреки че е ясно, че с началото на руската агресия от територията на Беларус това приключи. Но това решение за разполагане на ядрени оръжия е последният пирон в този ковчег.

 

– Иване, създава ли тази ситуация някакви рискове за Путин от това, че някой може да завладее контрола върху тези бойни глави, освен него?

 

Иван Преображенски: Вероятността за това е минимална, предвид факта, че Беларус де факто беше частично окупирана от руската армия още преди началото на пълномащабната агресия срещу Украйна. Съответно Владимир Путин  смята, че тук проблем няма.

 

И като се вземе предвид фактът, че за руските генерали първоначално Беларус е преди всичко аванпост за защита на Калининградска област, именно от военно-стратегическа гледна точка и от гледна точка на минималния руски военен, стратегически план, тогава говорим за факта, че той просто смята, че това е като една такава линия, условно, от Москва до Калининград, в която Беларус просто зае мястото, което някои руски военни стратези отреждаха на Беларус за дълго време, в всъщност, просто продължавайки съветските традиции на такова планиране.

 

Той е убеден, че руската армия е напълно способна да осигури безопасността на тези оръжия тук, особено след като се предполага, че разполагането е доста мобилно по един или друг начин. Да, разбира се, трябва да има хранилище, защото в противен случай е технически невъзможно да се въведе непостоянна бойна готовност, а Русия не се нуждае от постоянна ядрена бойна готовност, защото това ще провокира САЩ и съюзниците им да отмъстят. Въпреки това, това е моментът, когато на теория ядрените оръжия могат да бъдат изтеглени почти всеки момент. Русия всъщност най-вероятно вече е разработила подобна технология в Крим и, вероятно, в Калининград. За Крим всичко е ясно, че Русия прехвърли там ядрено оръжие почти веднага след анексирането, веднага щом технически се създаде възможност за това.


– Исках да говоря и с двама ви за реакцията на изявлението на Путин. Иван, буквално на 21 март, когато Си Дзинпин беше в Москва, те подписаха изявление с Путин за неразполагане на ядрени оръжия извън националните територии. Това изявление вече може да бъде намерено на уебсайта на Кремъл. Руското външно министерство коментира това, като каза, че това е сигнал от САЩ. Това беше преди по-малко от седмица. Буквално в събота Путин казва, че ще изпрати своето ядрено оръжие в Беларус. Как мислите, че ще го приемат в Пекин?

 

 

Иван Преображенски: Така наречената независима преса в Китай, включително в тези територии като Хонг Конг, в които Китай изглежда няма 100% контрол, има експерти, ясно е, че всичко това винаги е много предпазливо, това са хора които не са формално свързани с държавата в китайската преса, която официално не е свързана с държавата, те казват, че Китай вероятно ще възприеме това като нарушение на подписания документ. От което може да следва, че Китай вече възприема като нарушение на подписания документ. По този начин Владимир Путин демонстрира на Си Дзинпин степента на своята независимост.

 

Тоест опитите на Китай да окаже натиск върху Русия за нормализиране на отношенията със Запада и най-важното за спиране на военната агресия срещу Украйна срещнаха меко казано такъв немирен отговор и демонстрация на независимост на Путин: „Русия е все още ядрена сила, която взема независими решения и ние можем да подпишем каквото си поискаме. Гледайте си работата - ние не сме нарушили нищо. Но в същото време ние действахме сами."

 

 

– Павел, същият въпрос и към теб. Може ли Пекин да приеме тези две противоречиви изказвания на Путин с разлика от пет дни като подигравка?

 

Павел Мацукевич: Трудно ми е да кажа. Но не мисля, че заради Беларус Пекин ще направи някакъв голям международен скандал с Русия. Въпреки че Китай всъщност остава последният стълб на суверенитета на Беларус. Позволете ми да ви напомня, че още при подписването на споразумението за установяване на дипломатически отношения с Беларус през 1992 г. Китай се ангажира да подкрепи усилията на Беларус, насочени към укрепване на тази независимост и суверенитет. Разбира се, разполагането на руското ядрено оръжие на територията на Беларус най-вероятно ще стане под формата на допълнително засилване на военното присъствие на Беларус, което само показва, че този суверенитет, тази независимост постепенно се придвижва към Русия. Но не мисля, че Китай ще направи голяма сцена заради това.

 

 

– Мислите ли, че за Китай не е толкова важно, че във вторник се споразумеят за едно, а в събота [се случва съвсем друго]?

 

Павел Мацукевич: Можете да тълкувате цялото това нещо по различни начини. От гледна точка на някакъв ядрен баланс в света нищо не се е променило. Някои от тактическите ядрени оръжия на Русия просто ще се преместят в територия, която Русия очевидно отдавна е смятала за своя. Това е всичко.


– Знаем реакцията на ЕС: Борел говори за нови санкции. Иване, защо мислите, че реакцията на САЩ е доста спокойна засега?

 

Иван Преображенски: И каква друга реакция би могла да има, още повече, че всички добре знаят, че от техническа гледна точка най-вероятно това е акция, която се провежда отдавна, но която току-що се обявява.

 

В този случай е ясно, че като се вземат предвид особеностите на разположението на летищата и т.н., тактическите ядрени оръжия ще бъдат разположени доста близо до границите на Беларус. И ако внезапно възникне военен конфликт между Русия и страните-членки на блока НАТО, по принцип той може да бъде унищожен доста бързо: дори преди Русия да го използва, ако не Русия да удари първа.

 

Съответно, всички добре знаят, че тези тактически ядрени оръжия са разположени там повече по символични причини, отколкото по истински военни. И не става въпрос за Полша и не за самата Беларус, а, повтарям, за Калининградска област, в случай че някой се опита да окаже натиск върху нея. Всички разбират тази ситуация и, най-важното, разбират невъзможността да се повлияе по някакъв начин на поведението на Русия. Невъзможно е да се повлияе на това и е ясно, че Русия ще продължи да усилва с всички възможни средства военно-технически натиск върху страните-членки на НАТО.

 

- Иване, а ако въпросът не стигне директно до поставянето? Изведнъж до 1 юли Путин ще промени решението си?

 

Иван Преображенски: Всичко е възможно. Но най-вероятно той вече е поставен заедно с Искандерите. И сега постфактум получаваме изявления за вече случилото се, което не е изключено. Да си припомним съществуващите исторически прецеденти като т. нар. Карибска криза - подобни изявления се правят след като поставянето вече е започнало.– Павел, може би вие, като бивш беларуски дипломат, имате информация какво готви беларуското военно ръководство в тази част? Наистина ли чакат тези бойни глави? Как по принцип ще гарантират безопасността на това съоръжение?

 

 

Павел Мацукевич: Нямам такава информация. Аз съм напълно некомпетентен в тази тема. Смятам, че беларуското военно ръководство изпълнява това, което ще му бъде наредено.

 

В този случай беларуската страна не е съвсем носител на действия. Това трябва да се разбере ясно. Да, мечтата на Александър Лукашенко се сбъдва, да, той не го криеше, говореше го много публично. Но Русия действа за собствените си интереси.

А проблемът за Беларус е, че създават допълнителни рискове за Беларус. Това каза колегата, според мен абсолютно правилно. Има риск от превантивен удар на територията на Беларус, ако тези оръжия се появят на територията на Беларус.


– Лукашенко разбира ли това?

 

Павел Мацукевич: Той го оценява от своя гледна точка. Онзи тиранин или диктатор, който не мечтае за ядрени оръжия, е лош. Тази мечта се сбъдва. За него това е гаранция за сигурност, за него това е по-голяма гаранция за сигурност от Будапещенския меморандум. Трябва да се помни, че беларуските власти през цялата си история по време на периода на санкционен натиск винаги са напомняли на Запада за този меморандум от Будапеща, според тях те излагат на риск сигурността на Беларус.

 

Е, сега беларуските власти имат възможност да тестват други гаранции за сигурност - а именно ядрените оръжия. Имаше неработещи писмени гаранции, което съвсем очевидно е вярно. Сега има ядрени оръжия. В неговата психология, в неговите разбирания, това са гаранции за сигурност. Но в този случай, както и в много други, интересите на властите са диаметрално противоположни на интересите на Беларус.

 

 

- Павел, вие говорите за гаранции за сигурност на Лукашенко. Но според мен много по-голяма опасност за неговата власт представлява Русия.

 

 

Павел Мацукевич: Разбира се. Но това е отделна песен.  Не знам какви мисли му минават през главата в момента. Изграждайки отношения с Китай, разбира се, той се опитва да се отдалечи по някакъв начин от Русия, да намали поне своята търговско-икономическа зависимост от Русия, било то кредитна или инвестиционна и т.н.

 

Все пак разбирате, че може би той възприема появата на ядрени оръжия като някакъв нов тежък аргумент в портфейла си за евентуална сделка със Запада. Защото в някое далечно бъдеще може да се превърне в]: „А какво ще получа за изтеглянето на руското ядрено оръжие от територията на Беларус?“ Това е нов тежък аргумент в портфолиото му, който сега може да е трудно да се използва: сега има други цели, други задачи. Все пак война се води, Беларус явно е вписана в голям регионален конфликт с непредсказуеми последици. И той смята, че новите тактически ядрени оръжия са нещо, което подобрява неговата сигурност и отбранителна способност. И това е неговият начин да окаже натиск върху своите съседи: върху Литва, върху Полша, които ще се чувстват по-малко уверени в тези нови реалности.

 

Превод и редакция: Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2954 |10.03.2023 Битките в Бахмут са в "тактическа пауза", твърдят анализатори . 8| 2956 |01.03.2023 Войната в Украйна - във фокуса на предизборната кампания според анализатори . 3| 2945 |12.12.2022 Анализатори: Възможно е кабинет на проф. Габровски да бъде подкрепен с третия мандат . 2| 3301 |08.11.2022 Анализатори: Вървим към избори, срещата ГЕРБ - ПП няма да произведе кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads