Реклама / Ads
1| 3600 |11.01.2023 НОВИНИ

Андрей Райчев: На Борисов му остава да махне само една връзка - връзката между ПП и ДБ

.
Андрей Райчев
”На Борисов му остава да махне само една връзка - връзката между ПП и ДБ. Ходът му е насочен натам”. Това заяви пред БНР социологът Андрей Райчев. 
 

"Интересното е защо Христо Иванов, на който му дават властта, се колебае да я вземе. Реално му я дават и му я дават с една голяма добавка. ДПС и ГЕРБ се съгласяват да му дадат "любимата играчка" - онова, за което той се бори години, говорим за 10 години - правосъдна реформа. Те му казват "Направи правителство и ще ти добавим към това правосъдната реформа" - мечтата на мечтите. Той се колебае. Въпросът е защо", коментира той. 

 

"Христо Иванов не може да остане в изолация. Напротив - той е човекът, който дава разрешението, че ти си излезнал от изолация. Затова ГЕРБ толкова се стреми към съюз с него, под някаква форма. Когато Христо Иванов каже, че вече може с ГЕРБ, излиза, че изолацията на ГЕРБ е приключила", изказа мнението си Райчев. Той посочи развитието на нещата с изолацията на ГЕРБ.


Партиите на Слави Трифонов и Мая Манолова вече не са в парламента, отбеляза социологът и добави, че с хартиената коалиция много умело са извадили и Корнелия Нинова от този съюз. 


"На Борисов му остава да махне само една връзка - връзката между ПП и ДБ. Ходът му е насочен натам", категоричен е Райчев. 


Тук обаче възниква друго обстоятелство - изборите през септември:


"На изборите в София е армагедонът на ДБ. Изборите в София са реална възможност и постижима цел за ДБ. Сините 18 години са нямали власт в София, може да си я върнат, но това има едно условие - съюз с ПП. Това обаче означава кристални отношения между двете партии". 


За ДБ ще е изгодно - под техен патронаж правосъдна реформа, но: 


"Правосъдна реформа - но срещу това трябва да платят "охладняване" с ПП, което Иванов не е склонен да направи". 


Ако ПП се смекчат и бъдат убедени, Иванов ще приеме мандата, ако не - няма да взема мандата и това при условие, че изобщо президентът им го връчи, коментира социологът.


Според него от личната гледна точка на президента Румен Радев, даването на мандата на ДБ е изгодно. От друга страна той ще получи нови атаки от Корнелия Нинова, но какво повече може да получи от нея..., попита Андрей Райчев и коментира:


"За него е психологически въпросът - до каква степен той вярва, че е възможно Иванов да състави нещо. Или по-скоро ще го натопи в една история, която е изгодна за Борисов. /.../ Ключът към легитимацията на Борисов не го държи ПП и другите партии, държи го само ДБ, защото ДБ е партията, на която Западът има най-голямо доверие в България. Проблемът на Борисов са западните обвинения. Ако ДБ припознае Борисов в някаква форма, той си е решил въпроса. Тук е и крайното нежелание на ПП да му даде това". 


По думите му Христо Иванов натиска ПП да "решат голямото национално уравнение" с оглед на местните избори. Той им предлага на ПП да ходят "по много тънък лед", каза Райчев и добави: "Те са малко по-груби като политици, с едрата тесла. Тънката резба не им е много достъпна или поне засега".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4379 |10.01.2023 Андрей Янкулов: Повече от две седмици няма институционална реакция на писмото на американски конгресмен . 11| 3203 |10.01.2023 Борисов: Третият мандат има реални шансове да стане, ако отиде в ДБ . 12| 3309 |10.01.2023 Сабрутев: Когато Бойко Борисов надуши власт, започва да раздава постове . 5| 3211 |09.01.2023 Венко Сабрутев: Няма как Петков и Василев да са ”изсмукали” стотици милиони по обвиненията на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads