Реклама / Ads
9| 7747 |22.10.2022 НОВИНИ

Райчев бутна ДБ към ГЕРБ. Такава коалиция била крайна цел на Борисов

.
Парламентът е временен и обречен и ролята му е да приеме 2-3 закона. Никой не мисли за дълго правителство. Реалният проблем между ГЕРБ и ДПС от едната страна и ПП и ДБ от другата е “Пито - платено”. Мечтата не ГЕРБ е легитимация. ПП не може и не иска да ги легитимира. Има един - казва се Христо Иванов. Ключът във всички по-нататъшни битки е в ДБ. На ГЕРБ не им стига властта. Трябва им съвместна власт. Именно с ДБ. Това може да стане в следващото НС през избори. На ГЕРБ им трябва коалиция с ДБ.
 

Такава теза изказа в ефира на Българската национална телевизия социологът Андрей Райчев. 


Според Петър Георгиев обаче това е невъзможно, защото нито Иванов, нито пък "Демократична България" биха влезли в един и същи капан два пъти.  


"Кой разумен човек ще влезе в един и същи капан, колкото и да му обясняваш, че е важен? Как Христо Иванов ще каже “Пито - платено”?, попита Георгиев. 


По думите му няма ново мнозинство в парламента след избора на Вежди Рашидов за шеф на НС. ФрогНюз припомня, че той бе избран след предложение на Корнелия Нинова и с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". 


"Не, няма ново мнозинство. БСП реши да запише червена точка пред избирателите си като партията, разрешила Гордиевият възел", смята Георгиев. 


Според него Нинова се е върнала крачка назад от репликата си тази седмица и е позволила на БСП да бъде пришита към статуквото. От "Продължаваме Промяната" обаче са поели инициативата и са излъгали ГЕРБ. 


"Борисов беше толкова сигурен, че отиде да играе мач. ГЕРБ и ДПС нямат мнозинство и никой не иска да играе с тях. След първия избор на председател, ДПС се изтегли. Това стресна ГЕРБ. Ако теглим чертата, днес председателят е факт по стечение на две обстоятелства, които не зависят от ГЕРБ - Рашидов се оказа най-възрастният депутат и БСП решиха тактически да се възползват в последния момент. Смени се разговорът за няколко дни и той ще се върне отново. Но разговорът е друг. Очертават се едни линии, които бяха размити с приказките за евроатлантизъм. Имаше опит да се пресъздаде образа на ГЕРБ като алтернатива и да се забрави онова, заради което част от избирателите са гневни. ПП иззеха инициативата", посочи той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3692 |21.10.2022 Христо Проданов: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Внесен е закопроект за хартиена бюлетина . 14| 5407 |06.10.2022 Андрей Райчев: "Демократична България" може да пресече червената линия и държи ключа за кабинет . 6| 27071 |03.10.2022 Андрей Райчев: Борисов няма да иска да управлява с „турците” и „комунистите” . 6| 4093 |02.10.2022 Андрей Райчев: ГЕРБ и ДПС са на партия разстояние от властта. Ключът е в джоба на Христо Иванов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads