Реклама / Ads
1| 2645 |03.11.2022 НОВИНИ

Ангел Найденов: Не сме неутрални. Участваме в решенията на ЕС и НАТО за военна помощ за Украйна

.
България не е неутрална държава. Страната ни подкрепя санкциите срещу Русия и като част от ЕС страната ни е част от страните, подкрепили създаването на специален фонд, чрез който се осъществява финансирането на военни сделки за Украйна.
 

Това заяви пред Българското национално радио Найденов, министър на отбраната през 2013-2014 г. 

 

Найденов отбеляза като плюс на проекта за решение за предоставяне на въоръжена помощ за Украйна, дебатиран в парламента, това, че народните представители не се фиксират върху конкретно въоръжение или оръжейни системи или платформи.

 

"Второ - изисква се преди да бъде внесено конкретно предложение преглед и оценка от страна на Министерски съвет на възможностите на българската армия. Трето - дава се възможност, паралелно с предоставянето на въоръжение и бойна техника, да се ускори процесът на превъоръжаване на българската армия, ако разговорите и консултациите със западните ни съюзници се увенчаят с успех. От това зависи доколко и в каква степен можем да получим компенсиращи оръжейни системи", допълни той.

 

По думите му риск да се увеличи дефицитът в отбранителните ни способности съществува, ако не се намери вариант да се компенсира предоставеното на Украйна въоръжение и оръжейни системи.

 

Той даде пример със Словакия, която предостави на Киев своите зенитно-ракетни системи, част от системата за ПВО и това беше заместено с разполагането у тях на системи "Пейтриът" от Нидерландия и Германия.

 

"Те не стават собственост на Словакия, но осигуряват противоракетната и противовъздушната отбрана, докато Словакия добие собствени", допълни той.

Найденов посочи и още два варианта - кръгови сделки, каквито се осъществяват между Гърция и Германия, както и трети вариант - след предоставяне на въоръжение на Украйна да се стартират процедури по закупуване на ново, като финансирането може да е през фондове на ЕС, НАТО или на отделна страна членка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5361 |01.11.2022 Георги Ангелов: С една духалка може да навъртиш огромни сметки . 4| 2683 |21.10.2022 Д-р Костадин Ангелов: НС не може да сменя главния прокурор . 1| 3048 |18.10.2022 Адвокат Рангелов: 5-10% грешки при тестовете за наркотици е недопустимо много . 5| 3481 |13.10.2022 Адв. Людмил Рангелов: Полицаите деградират по примера на колегите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads