Реклама / Ads

2| 2578 |10.03.2021 НОВИНИ

Ангелов забрани износа на антикоагуланти и лекарства за болки в мускулите

.
Д-р Костадин Ангелов
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов временно забранява износа на нискомолекулярни хепарини (ползвани като противосъсирващи медикаменти) и лекарствени продукти от групата на миорелаксантите (за мускулни бокли и спазми), които се прилагат при лечение на пациенти с COVID-19.

Целта е при повишено потребление на тези медикаменти държавата да разполага с достатъчни количества, така че нуждите на българските пациенти да бъдат обезпечени. Заповедта е издадена във връзка с постъпило писмо от Изпълнителната агенция по лекарствата предвид усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 в страната, съобщават от Министерството на здравеопазването.

 

В заповедта е посочено, че към настоящия момент са налице данни за потенциален недостиг на лекарствени продукти от групите:

- С международно непатентно наименование Enoxaparin;
- С международно непатентно наименование Nadroparin.

Анализ относно търсенето на посочените лекарствени продукти показва повишаване на потреблението им в сравнение с предходните месеци, като средно за INN Enoxaparin и Nadroparin то е с 404%.

 

Извършените от ИАЛ проверки показват, че тези лекарствени продукти са предмет на паралелен износ от България за други страни, в количества, създаващи предпоставки за потенциален недостиг на медикаментите у нас. Въпреки че това е законно, при увеличено потребление износът на лекарствени продукти, използвани за лечение на български пациенти с COVID-19, нарушава баланса между доставените в страната медикаменти и повишените нужди от тях за задоволяване здравните потребности на населението.

 

В мотивите към заповедта се посочва, че неспазването или прекъсването на назначената на пациентите с COVID-19 терапия, ще доведе до сериозен риск за живота и здравето им. Целта на мярката е да се гарантира непрекъснатост на прилаганата терапия с посочените лекарствени продукти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 6| 3754 |09.03.2021 Аркади Шарков: Решението на Ангелов за РЗИ е бягство от отговорност . 12| 2719 |05.03.2021 К. Ангелов: Над 90% от пробите в Кюстендил и Бургас са от британския подвид на коронавируса . 5| 4444 |04.03.2021 Павел Поппандов: Проф. Ангелов, който всеки ден се обяснява мазно, сега изведнъж се хвърля в политиката . 7| 2609 |04.03.2021 Ангелов: Епидемията съществува. Кампанията да е дистанционна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ