Реклама / Ads
4| 5267 |29.11.2010 НОВИНИ

А. Ангелов започна съкращения в армията

.
Аню Ангелов
В Министерство на отбраната започват съкращения, като те са част от плана за развитие на въоръжените сили и цялата пътна карта за преструктуриране на администрацията, на военното министерство, на висшите командни звена и въобще българската армия.
 

Днес окончателно ще решат съдбата на механизирания гарнизон във Враца, с което ще бъдат съкратени 459 военнослужещи, заяви военният министър Аню Ангелов. Това е част от плана за развитие на въоръжените сили и цялата пътна карта за преструктуриране на администрацията, Министерство на отбраната, висшите командни звена и въобще българската армия.

Съкращенията ще се извършат отгоре-надолу през следващата година. От пролетта на 2012г. преструктурирането ще засегне и бойните поделения. Планът за развитие е съгласно Бялата книга на българската армия, според която до 2014 г. преструктурирането трябва да бъде извършено. Предвидено е да се съкратят 5 700 военнослужещи. "Все от някъде трябва да се съкращава - дали от Враца, Плевен или от Шумен", коментира Ангелов.

Той добави, че резервистите трябват да бъдат не по-малко от 3 000 и съобщи, че е възможно да са 3 330 или 3 500. Днес ще бъде приета и националната отбранителна стратегия, която трябва да бъде представена в началото на декември на МС. Ще се приеме и преходен материален план, който да осигури най-необходимото в началото на следващата година. Идеята е разполагаемите средства за тази година на военните да бъдат харчени така, че да се премине към следващата година с по-малко задължения.

Според Ангелов напрежението в Шумен, Враца и други места е свързано с недостатъчната комуникация. По-рано днес стана ясно, че военните в града планират протест. След като бъдат приети документите за преструктурирането и стратегията, министърът и началниците на сухопътните войски, военноморските сили и военновъздушните сили тръгват на обиколка да разясняват какво предстои, съобщи още Ангелов. Той посочи, че лично ще посети Шумен и Враца.

Враца е като всеки друг град и не прави изключение, подчерта министърът и добави, че има поне 30 български града, които са били контингент за българската армия за последните 20 години и сега там няма нито един военнослужещ. Не считам, че 459 военнослужещи е такъв огромен принос за икономиката и за приходите на общината, както някои искат да го представят, коментира Ангелов.

Естествено, има някои социални проблеми и всяко едно действие на държавата в една или друга област има социални отражение, изтъкна той и добави, че такова отражение има и върху семействата на военнослужещите от Враца.

Като такава перспектива Ангелов посочи идеите за съсредоточаване на усилията и средствата в сухопътните войски - в полка за специалните сили и щаба за военна поддръжка и осигуряване. В рамките на това съсредоточаване отпада не само Враца като гарнизон, но и Горна Оряховица, отбеляза още той.

За набелязаното отпадане на Мусачево Ангелов каза, че тъй като служещите там живеят в София, за тях няма да е проблем да служат не в Мусачево, а в Горна Баня. Запитан дали има натиск от Франция по договора за корветите, военният министър заяви, че преговорите са замразени. Той поясни, че фирмата, която е спечелила конкурса, е давала цена 187 милиона евро за един кораб, а в хода на преговорите за два кораба цената станала 498 милиона евро.

Не можем да си позволим да продължим преговорите, защото ще бъдем дадени на съд от други участници в конкурса, след като е спечелен с една цена, а се преговаря за сключване на договор по двойно по-висока, обясни той.

В отговор на журналистически въпрос дали не се опасява, че прокуратурата може да повдигне обвинение срещу него за безстопанственост за това, че ведомствените детски градини и общежития се рушат, Ангелов заяви категорично, че не става въпрос за безстопанственост.

По думите му безстопанствени са били тези, които са открили например детската градина в „Младост" без акт 16. Министър Ангелов посочи, че тя не се руши, има назначен директор и на 12 декември ще бъде открита.

Военният министър обеща утре да обяви кой ще бъде изпълняващият длъжността директор на военното разузнаване. Той добави, че новината ще бъде оповестена на сайта на МО.

Frognews.bg припомня, че от няколко месеца пререкания между Ангелов и президента Първанов бавят назначаването на шефа на ВКР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6797 |24.11.2010 Н.Цонев поръчал "Биг Брадър" в армията . 3| 4821 |18.11.2010 Ангелов готов да променя реформата, ако няма съгласие . 32| 5687 |17.11.2010 Ангелов и Първанов в свещена война за разузнаването . 6| 5987 |28.10.2010 Ангелов "чукна" среща на Първанов в Лисабон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads