Реклама / Ads
36| 9078 |20.02.2022 НОВИНИ

Аня от Донецк: С кого да воюваме? Кой ни напада?

.
Евакуирани жители на Донецк
Разказ на Аня, жител на Донецк, пред специалния кореспондент на „Новая газета“ Ирина Тумакова. Истинското име на жителката на Донецк се пази в редакцията по причини нейната сигурност.
 

Това е нещо като паноптикум. Всичко изглежда много идиотски: някаква спешна евакуация... Тишина. Ставам сутринта и научавам от новините: „Донецк беше шумен“. Какъв "шум"?! Споменават моя жилищен район. След вчерашните съобщения на Пушилин (председателя на Донецката народна република), разбира се, не спяхме през нощта, беше страшно. През цялата нощ веднъж чух “шума”, все едно е от пробит ауспух на кола. От 2014 г. ние сме наясно какво и как "шуми". Сега е тихо. Гледам през прозореца - всички коли са на мястото си, никой никъде не тръгва. Обаждам се на приятели в други райони - същото, всичко си е на мястото. Те дори показват по телевизията, че тълпите не отиват в пунктовете за евакуация. Да, идват автобуси, казват, че уж вече са откарани 10 000 души. Но кои са тези хора, защо бягат някъде, откъде са, просто не разбирам. Имаше евакуация през лятото на 2014 г., но тогава някак картината отговаряше на казаното по телевизията. Хората наистина бяха изплашени.

 

Сега по новините показват баба с дете в училищна възраст и тя казва, че буквално няма живот под обстрел. Тогава се оказва, че тя е от квартал Будьоновски. Това е най-тихият район. Там дори колите не се чуват, всичко беше спокойно до снощи. Е, доколкото по принцип сме спокойни през последните няколко месеца, нищо ново не се е случило. Изведнъж - бам: Пушилин с уплашено лице обявява, че, казва, „другари, правим спешна евакуация, Ако имате въпроси, моля, свържете се с местната власт“.

Да, разбира се! Може да си помислите, че имам написан на челото телефонен номер на областната администрация. И какво значи "спешно"? Какво всъщност се случи? Освен това той говори в четири часа следобед, а автобусите тръгват в осем. Тоест бяха дадени четири часа хората да се организират. Днес се разбира, че изявлението на Пушилин е записано на 16 февруари. И как да му се вярва?!

 

Обявиха мобилизация на всички и всичко. Мъжете под 55-годишна възраст не се пускат от Донецк в Русия: те трябва да останат и да се бият. С кого? Кой атакува? Ако тук свистеше и гърми, както беше през 2014–2015 г., поне нещо щеше да е ясно. До вчера си мислех, че сега ще се въртим в тази лудост известно време, после някой ще язди на бял кон и ще каже: „Разбрахме се!“ Но сега искат да изведат 700 000 души от Донецк. Целият Донецк. Очевидно остава да се евакуират 690 хиляди. Защо отиват някъде тези хора, от какво бягат - не знам, сред моите познати няма хора, които да се втурнат към евакуацията.

 

Взривиха колата на шефа на народната милиция. Взривиха я някак акуратно, докато беше сама на паркинга. Освен това самият той никога не е карал тази кола, освен на паради. И това е какво, защо е това? Кой да повярва?

Имам чувството, че това са някакви специално насадени в социалните мрежи хора, които пишат. Защото чета: "Петровка (Донецка област. - И. Т.) - гърмежи." Но къде точно са тези гърмежи и стрелба, какво значи, че е вдигнат "шум"? Нито дума. И тогава истинските жители на Петровка пишат: Нищо подобно няма, всичко е тихо, тук - отвориха прозореца, вижте, тихо е.

Транспортът работеше сутринта, родителите ми прекараха нощта, така че спокойно се прибраха у дома. Между другото, в същата тази Петровка и там е тихо и спокойно. Комуникацията снощи в местния клетъчен оператор наистина имаше малки смущения – като в новогодишната нощ. Сега всичко работи. Е, да, от понеделник се отменят някои часове в училищата. Но магазините работят, пазарите работят. Но в социалната мрежа някакви пиша: О, стрелят по нас, градът се тресе. Веднага някой отговаря: В различен Донецк ли живеем? Къде стрелят?

Вчера сутринта налягането на водата в къщата ни спадна. Днес съобщават: снаряд попаднал в помпената станция. Е, разбира се, какво друго, снаряд ще е, а не орех…

 

Казаха ни, че някакъв пансион "Звезда" приемат хора в Ростовска област, а на границата уж са опънати палатки за тестове за covid. Например здравите хора ще бъдат откарани в пансион, а болните в болници. Тоест тези палатки не са за проверка и разпределение. Освен това автобусите, както ми казаха, откарват бежанци само до границата, след това хората ходят пеша, а в Ростовска област щели да ги качват на други автобуси. Кой отговаря за това? Не вярвам…

 

Твърди се, че срокът за бежанците е две седмици. И какво ще е след това? Ще се оправи ли всичко отново след две седмици? И как ще се върнат, ако наистина са изпратени например в Архангелск? Или си мислят, че ще останат там, ще си купят апартаменти, къщи? С какви пари? През 2014 г. по някаква причина мнозина мислеха, че сега ще бъдат отведени в Крим. Но ги закараха в Челябинск и никак не им хареса. А учене, работа и други неща? Четох и в новините, че снаряд паднал в Ростовска област, на около километър от границата. Украинци стреляли, какви идиоти. Но защо ще стрелят по жилищни сгради в някакво село на границата с Русия?

 

Всеки ден ни разказват какво се случва в Русия и света. Има журналисти, които не се страхуват да кажат истината. Но Русия е държава, в която властите постоянно искат да забранят нещо, включително забраняват да се казва истината. А трябва да има медии, които да продължават да се занимават с истинска журналистика. Независима журналистика.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2973 |16.02.2022 Алфа Рисърч: 23% от българите нямат доверие на никого за контрола за изразходването на бюджета . 27| 14415 |23.01.2022 Опозиционерката Десислава Атанасова пак мята искри по Радев и правителството, Борисов никого не изял . 17| 3126 |21.01.2022 Румен Радев: Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било . 13| 3982 |10.12.2021 Христо Иванов: Не искам никого да заблуждавам - ще бъде сложно по много причини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads