Реклама / Ads
6| 4339 |21.10.2019 НОВИНИ

Антоний Гълъбов: Политическият климат в ЕС се промени, но не в полза на разширяване

.
Антоний Гълъбов
Европа като цяло се промени и се променя. Нека само погледнем процеса за изслушване на кандидатите за еврокомисари. Досега не сме имали случай, в който трима кандидати на три страни по същество да са отхвърлени още в предварителната фаза на обсъждане. Така че политическият климат в ЕС се промени, за съжаление не в полза на политиката за разширяване.
 

Това заяви пред БНР доц. Антоний Гълъбов.

 

„Европейският съюз е на път да повтори грешка, която направи НАТО, забавяйки присъединяването на Северна Македония, което на свой ред доведе до промени във вътрешнополитически план в югозападната ни съседка и в геополитически“, каза още той.

 

Той коментира решението от миналата седмица на лидерите на ЕС да отложат започването на преговори за еврочленство с Република Северна Македония и Албания. Основно Франция бе критикувана за блокиране на Скопие и Тирана, а правителството в Северна Македония изпадна в криза.

 

„Вярно е, че Франция беше страната, която имаше резерви за започване на преговори и с двете страни. Но това не е единствената страна, която изрази резерви. Имаше подобни мнения и от страна на Нидерландия, но и от страна на други страни. Имаше желание и от страна на Финландия да бъде разделен процесът по отношение на Северна Македония и на Албания. Така че всъщност картината е малко по-сложна, но резултатът е същият“, обясни той.

 

„Очаквах министър-председателят (Зоран Заев) да потърси по-бързи предсрочни избори, още до края на годината. До април месец има доста време, в което, за съжаление, има възможност да се развият и пропагандни, и всякакви други въздействия в обществото в Северна Македония, които да се реализират във вид на изборни резултати“, посочи Гълъбов.

 

„Аз бих търсил много по-бързи предсрочни избори, за да не бъде загубена тази инерция. Но това на свой ред отваря един дипломатически прозорец за България, който много се надявам България да успее да използва. Не само България, а и всички страни, които имат позитивно отношение към страните от Западните Балкани. Ние всъщност сме седем-осем страни, които имаме общи граници с тях“, каза доц. Гълъбов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5229 |05.09.2019 Страхил Делийски: Политическият сезон пак започна с конфликт Радев-Борисов, роене на патриотите и нападки . 8| 5725 |02.09.2019 Антоний Гълъбов: Кандидатирането на Мая Манолова ще й коства кариерата . 4| 9790 |18.07.2019 Арх. Николай Гълъбов: Поразен съм от ниското качество на строителството в България . 11| 4342 |26.05.2019 Антоний Тодоров: Ниската избирателна активност се дължи на това, че хората не се интересуват от Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads