Реклама / Ads
4| 9732 |18.07.2019 НОВИНИ

Арх. Николай Гълъбов: Поразен съм от ниското качество на строителството в България

.
Арх. Николай Гълъбов
В България не се стимулира качеството при строителството, коментира пред БНР архитект Николай Гълъбов, член на Американския институт на архитектите. Преди време, след 12 години работа за държавна агенция в САЩ, той се е завърнал в страната ни с идеята това да бъде окончателно, но професионалният му път го върнал отново отвъд океана.
 

"Една от целите ми, когато се прибрах, беше да споделям опита, за да може България да не е само най-красивото място като природа, но и като застроена среда. За мое съжаление 2016 година аз се "предадох", свърши ми вярата и отново емигрирах", разказа архитект Гълъбов.

 

"За младите няма много перспектива тук. Бих казал, че и за повечето експерти, хората, които искат да работят качествено и да живеят качествено, България не е добра среда. Просто е много трудно тук да се оцелява. За мен колегите архитекти и инженери в нашата държава са герои."

 

Николай Гълъбов очерта като някои от основните проблеми около строителството у нас обърканата нормативна уредба и занижения контрол. "Първа точка, така да го кажем, е изборът на инженери и архитекти, които ще правят проекта. То трябва да става с конкурсно начало, да се избира не кой най-евтино ще направи нещо, а да се стимулират талантите, да се стимулират младите, хората с идеи."


"В България не се стимулира качеството. В България има един синдром - най-ниска цена, което много погрешно се разбира и като сложим допълнителните проблеми и корупционни практики, де факто се правят некачествено нещата и трябва да се прави ремонт на ремонта", подчерта архитектът. По думите му най-ниската цена предполага "бързо да се претупа нещо", в кратки срокове, и дори да са добри, колегите му не разполагат с време и възможност да подготвят цялостно и подробно нещата. Гълъбов даде пример как по сходни проекти, за които тук е отреден еден месец, в Калифорния специалистите разполагат с между 6 и 12 месеца.


"Надзорните фирми, не искам да ги критикувам, но според мен много по-критични трябва да са към качеството на строителството. Строителният процес е доста сложен, с много играчи и като концепция архитектът винаги е агент на собственика, той е консултант, той е човекът, на когото трябва да се доверят да вдигне летвата преди да се отиде на търг. Строителят, не че няма добри строители, но те са зависими от проекта и при тях основното е печалбата, качеството за тях не е толкова висок приоритет, при положение, че се търси най-ниска цена. Щом се търси най-ниска цена, те трябва накъде да отрежат corner-четата, както се казва на английски, за да се включат в това време и в този цена", коментира той.

В България има "объркана жестоко нормативна уредба с безсмислени процедури", заяви още специалистът.

 

"Липсата на електронизация, електронно правителство, тези процедури, тази бюрокрация и като сложим корупция и комисионерство, че всичко се прави някои да вземе под масата пари, отблъскват инвеститорите и де факто това само стимулира демографския проблем, който България има. Младите, експертите, хората, които знаят езици и търсят нормален живот, напускат. Аз се махнах по икономически причини."

Без детайлен архитектурен проект, директното сключване на договор със строителя води до едно: летвата пада много ниско и оставя отворена врата за корупция и лоши практики, подчерта още Николай Гълъбов. "Тъй като когато искаш цена от някого, а не му кажеш какво точно искаш да свърши за тази цена, точно това се получава."

 

Според архитекта, инженерингът е много подходящ за западни държави с по-ниско ниво на корупция, но за държава в нашата ситуация инженерингът е пагубен.


Ключът е качеството, лошото качество излиза много по-скъпо, отбеляза Николай Гълъбов, който засегна темата за гаранциите в строителството и даде пример с Калифорния. "Това, което в Калифорния е като норматив, е минимум 20-30 години гаранция. Когато се инвестира, се гледа колко ще струва един обект след 30 години. Поддръжката е в пъти по-скъпа в годините, отколкото първоначалната инвестиция. Докато в България се гледа колко ще е най-евтино сега, в момента, и от там идват лоши материали, лошо изпълнение. Аз съм поразен от ниското качество на строителство в България."



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 9887 |17.07.2019 Писателят Николай Галев: Ако гражданите не свалят Кошлуков, гей парада ще го гледат много по БНТ . 4| 4493 |04.07.2019 Николай Банев остава в ареста . 2| 4259 |04.07.2019 Николай Банев с нов опит да излезе на свобода . 10| 5968 |02.07.2019 Радан Кънев: Оправдателната присъда на Николай Нанчев не е изненада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads