Реклама / Ads
3| 4713 |16.12.2014 НОВИНИ

Арабски медии: Терористът от Сидни се сравнявал с Джулиан Асандж

.
Сидни Ман Харон Монис
Терористът от Сидни Ман Харон Монис, който часове наред държа заложници в кафене, се е сравнявал с основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж. Това станало ясно от закрития му вече сайт в Интернет, пишат арабските медии днес.
 
В специален материал той обяснява, че и двамата са подложени на един и същи натиск, заради дейността им. Властите водили преговорите с 50-годишния иранеца чрез фейсбука на една от похитените жени. Полицията е убедена, че Монис е страдал от психически проблеми. В същото време адвокатът му обяснил, че живеел в изолация и това довело до неговата агресия. Пояснил, че изглеждал като човек, който няма какво да загуби. Психиката му се разбила, след като срещу него повдигнали 22 обвинения за сексуално насилие, 40 за магьосничество и 14 за хулигански прояви. Иранецът избягал от родината си в Австралия през 1996 година. Още с отиването сменил името си. Предполага се, че искал завинаги да скъса с миналото. Сменил рязко и религиозните си разбирания, тъй като от шиит станал сунит. В сайта си дори положил клетва към Ислямската държава. Любопитното е, че терористичната организация не го приела в редиците си заради криминалното му досие. Правило било престъпници да не с е вливат в организацията. През 2013 година отново през сайта си той поканил министър-председателя на Австралия на открит дебат. На него иранецът се готвел да обясни, че атаките срещу страната са заради участието й във войната в Афганистан. Пуснал и клип от който се вижда как са убити много невинни деца след бомбардировка. Отделно от това изпратил гневни писма до родителите на загиналите австралийски войници. Полицията отказва да говори за мотивите на Ман Харон Монис да задържи толкова хора в плен. Предполага се, че е бил обучен преди да пристъпи към атаката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5869 |23.11.2014 Германски медии: Борисов е заложник на Патриотичния фронт . 5| 4696 |25.09.2014 А. Ковачев: ЕС, САЩ, Русия, Китай и арабските държави да са партньори срещу екстремизма . 10| 5078 |30.07.2014 Орешарски към медии: Заплатата ми беше по-малка от вашата . 25| 11807 |10.06.2014 Руски медии: Кабинетът в България пада заради Южен поток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads