Реклама / Ads

 

2| 4665 |26.05.2021 НОВИНИ

Арх. Влади Калинов: Вероятно е имало натиск върху Фандъкова за барбекюто на ”модерния консул”

.
Арх. Влади Калинов Източник: Евроком
Вероятно е имало натиск върху Фандъкова, затова не е приела моите професионални виждания, това заяви Арх. Влади Калинов, бивш шеф на дирекция ”Общински строителен контрол” в Столичната община в коментар за премахването на барбекюто на терасата на ”модерния консул” Пламен Георгиев.

Всички бели са предвидени в устройствените планове. Смисълът на тези устройствени планове е да се убедят гражданите, защо се прави така. Правят се планове сега, които хората не разбират. И започват да протестират, когато вече са направени огромни инвестиции. Хората протестират виждайки багера. А времето трябва да е изнесено с няколко години назад. И в един момент се включва държавата като репресивен орган да оправи белите на общинската администрация, - започна  своето откровение новият директор на ДНСК в  "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком.

Дължа да кажа за терасата. Истината е, че тази тераса е още от 2007 г. Районната общинска администрация я въвежда. Пламен Георгиев се появява десет години по-късно. При мене идва изменение на основния план. Човекът, който го е поискал е един от инвеститорите. Направеното от районната администрация е завоалирано с думи. Това е направено 2007 г. Десет години по-късно Пламен Георгиев купува апартамента. Основният документ сега е разрешението за ползване. Всичко се основава на акт 16. Не зная какво е знаел Пламен Георгиев. Промяната на поведението на общината се случва, когато се появява медиен интерес. На място се прави проверка и се съставя констативен за акт за незаконно строителство. Имаше становище от специалисти. В случая нямахме основания за премахване на терасата. Аз не го познавах и не можех да обявя за незаконна сграда, която има акт 16. Дал съм обяснения пред кмета на София. Тя каза, че не може да приеме това. Фактите са, че след като си подавам оставката, тя дава разрешение на районния кмет да промени моята заповед. Тогава той издава заповед и я връчват на собствениците на терасата да я махнат за един месец. Това е. Направили са жалба в съда, аргументирали са я, обясни той.

 

"Държавната администрация действа като бухалка, за да успеят действията на общинската администрация", каза още той.

 

Никога не съм се интересувал от политика. Не съм се опитвал да влизам в политиката със свои решения и да изпълнявам поръчки. Имало е опити да бъда подкупен, но съм се опитвал да стоя на професионални позиции, призна архитектът.

 

Г-жа Фандъкова нито съм я чувал, нито съм я виждал. Никой не ми се е извинявал. Може би е оказан натиск, може би, не знам. За мен е важно, когато правим нещо, да спазваме закона. Гражданите протестират за нещо, което е заложено от общината още през 1996 г. - предвижда да се изгради сграда с височина 108 метра. От 1996 г. има план за тази сграда. Но тогава никой не е разбрал за какво става дума и не са успели да разберат и прочетат какво виждат в един план. 2007 г. се издава първото разрешение за строеж на 34 етажа. Пламен Мирянов става собственик по-късно. 2017 г. се дава разрешение за строеж. По-късно този план се прекратява. Но в квартала на "Артекс" и "Златен век" този план се запазва. Разрешение за строеж има, но строителство няма. Сега главният архитект твърди, че тази сграда няма разрешение за строеж. Защо тогава през 2018 г. одобрява две преработки? От моя предшественик се извършва проверка и са констатирани нарушения и се спира строителството. Но само за премахване на нарушенията. Основният проблем е т.н скандален закон строителството на такива сгради да бъде удължено до десет години. В този закон няма разпоредби какво се случва с парите, които вечеса изразходвани. Затова сега вървят диаметрално противоположни спорове. Оказва се, че нито гражданите, нито който строи са виновни. Така пък коментира арх. Калинов "легендите" за небостъргачи.


Не можем да кажем, че "Златен век" ще бъде завършен. Рисковете за държавата са огромни. Пред нас стои опцията дали ще го има или не. Рисковете са от неправилно вземане на решения, разясни Калинов.

 

Другата седмица ще се занимавам с "Алепу" да видим каква е истината там. Не мога да направя категоричен извод. Там е правено укрепване, но има и по-сериозна конструкция, посочи той.

 

  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 12| 3170 |24.05.2021 Даниел Смилов: Вероятно е ГЕРБ да загуби първенството си . 6| 3539 |21.05.2021 Симеон Дянков: Вероятно служебният кабинет ще работи до следващата година . 10| 8116 |17.05.2021 Владислав Панев: Румен Гайтански – най-големият клиент на ББР, освен Пеевски . 3| 2920 |16.05.2021 Тежко остава състоянието на Владимир Каролев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ