Реклама / Ads
5| 2974 |21.05.2021 НОВИНИ

Обвинен в покровителство на незаконното строителство оглави ДНСК

.
Източник: БГНЕС
Лице, свързано с някои ярки за обществено-политическия живот у нас скандали, оглави Дирекцията за национален и строителен контрол. Става дума за Влади Калинов - главният пазител на терасата на Пламен Георгиев, отговорникът за контрола (или по-скоро неговата липса) на незаконните павилиони в столицата, довели до смъртта на 16-годишния Людмил в началото на тази година. Влади Калинов обаче е реабилитиран, и поема ДНСК. Съмнения около рокадата поражда и един друг факт - всичко е било направено без особено много шум.
 

През 2019 г. става ясно, че Влади Калинов някак е пропуснал факта, че Пламен Георгиев (тогавашният шеф на КПКОНПИ) е вдигнал тераса към апартамента си в столичния кв. "Гео Милев" без нужните книжа. Тогава Калинов е шеф на дирекция "Общински строителен контрол" в Столичната община. Тръгва си от поста, след като се разбра, че е прекратил процедурата по издаване на заповед за събарянето на терасата на Георгиев. 

От Камарата на архитектите в България поискаха проверка на работата на Калинов заради прикриване на незаконното строителство. Сега същият този Калинов ще осъществява надзор върху строителството в цялата страна.

 

За назначението на Калинов не се е вдигнал много шум. За него става ясно от сайта на ДНСК. Новият шеф сменя Иван Несторов, който подаде оставка. Тя бе поискана заради строежа на небостъргача “Златен век” и скандала с “подпорната стена” на Алепу. Несторов обаче остава в дирекцията - преместен е като директор на “Благоустройство и геозащита”. От МРРБ съобщиха, че министърът на регионалното развитие Виолета Комитова му благодарила за всеотдайната работа и за приноса му в институционалното укрепване на ДНСК.

 

Калинов изплува и при още един скандал, който предизвика шока на обществеността - смъртта на 16-годишния Людмил, който бе убит от токов удар докато пресича столичен булевард в района на болница "Св. Иван Рилски". Стана ясно, че поставеният павилион не е съвсем законен. Оказва се, че същият Калинов е осъществявал столичния строителен контрол. При случая със смъртта на Людмил строителният контрол е върнал преписката за премахване на незаконните павилиони за отстраняване на нередности в община "Триадица" и случаят не е проследен докрай.

 

Проблемът обаче не е само там и не е от вчера. Ето така например повече от 2 години СО по-специално подопечната на Калинов дирекция не е налагала  глоби за незаконните преместваеми обекти и билбордове, поставяни на нейна територия, въпреки че според наредбата санкцията за такова нарушение е в размер от 10 до 50 000 лева. 

Ето така несанкциониран незаконен павилион пусна кабел в началото на тази година и уби 16-годишният Людмил.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 8719 |21.05.2021 Протестът се връща пред Президентството заради незаконното подслушване на политици . 7| 3342 |17.05.2021 Лютви Местан не разбрал в какво е обвинен . 13| 7898 |12.05.2021 ЛиЛана: Бяхме арестувани като убийци, бягащи от местопрестъпление, няма и обвинение . 5| 3111 |12.05.2021 Има си хас: Аврамов отрече обвиненията за рекет на Илчовски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads