Реклама / Ads
3| 2958 |10.11.2021 НОВИНИ

Архимандрит Дионисий с призив за равносметка и поемане на отговорност

.
Архимандрит Дионисий
Да, днес се изпълват 32 години от преломния за нас – българите ден!
 

В най-новата ни родна история 10-ти ноември 1989 г. е датата, от която се начева пътят ни на ново цивилизационно развитие от насилствено наложен безбожен тоталитарен режим на една изначално провалена марксистко-ленинска идеология към изграждане на естествено за природата на междучовешките отношения едно демократично високоосъзнато гражданско общество с модерен европейски държавен конструкт, който да е гарантиращ върховенството на Правото, обезпечаващ честността в конкурирането на предприемаческия дух на работещата пазарна икономика, изискващ и налагащ най-възвишените  морално-етични стойности в политико-обществените корелации въз основа човешките права и свободи…

 

 Както и много други фундаменти, процеси и фактори, обуславящи и съставляващи стремленията на един здрав политико-социален организъм. Истината, обаче, не мога, а и не бива, да затая, особено днес, навлизайки в символичната за всички хора с християнски мироглед 33-та година от нашето съвременно развитие, че освен принадлежността ни към Северно-Атлантическия пакт и Европейския съюз ние сами като Народ, който почти 13 века и половина живеейки на тези земи, придавайки им с това и сакралитет не съумяхме в новото време да почистим гниещата мръсотия, оставена ни в наследство. Напротив! Съзиждахме нашия дом именно върху тази разлагаща се мърша, от която загниваше и загнива всяка част от тялото на българското общество.

Е, време е поне в 33-тата година от нашия проблемен растеж да проявим съзнание и да си отговорим за смисъла на това изобщо да ни има като човеци и като Народ - Нация! Явявайки се в предстоящата Неделя на най-важните избори до сега след 1989-та година да надскочим себе си и да дадем шанс на мечтите си.

 

Зная, че сега някои, дори и високопоставени (защото и там ги поставят) представители на БПЦ, говорят за обединение. Чиста проба фраза, лишена от каквото и да е съдържание. Нито крадците ще връщат самостоятелно и доброволно откраднатото, нито всички ще започнем да крадем. Тази неуморност на заказчици и техни рупори ме провокира по дълг както на духовник, така и на протестирал 435 дни гражданин да дам моят естествен ответ, от жажда – не от злоба, както им изнася да твърдят някои църковни началници, а от вопиюща жажда за справедливост. На мен ми е кристално ясно срещу какво протестираха моите будни и осъзнали се сънародници и след година и половина си позволявам мнение, съвет, препоръка и молба.

 

Ето защо категорично не приемам, защото не е и редно, че трябвало да се гласува за политически формации, които били реализирали някои от обявяваните като желания на 15-членния състав на Св. Синод и служещи като критерии за това кой трябва да управлява Родината ни. Това е дори противно! Тази пропаганда е недопустима! Тя е и в нарушение на Закона. А тя – напудрената не с църковност, а с църкварщина агитационна дейност вече се разгъва на трети за годината избори. Рецидивът агравира. Никога не съм си позволил да посоча, без значение дали като духовно лице от клира на Българската православна църква със свои духовни последователи или като активен участник в Протести 2020 – 2021 за кого всеки би трябвало да даде своя вот. Но скверното обявяване на псевдокритерии уж на религиозен и патриотичен признак, покрити едва ли ни до сега единствено от формациите ГЕРБ - С(ъс)ДС; ДПС и ВМРО, обслужили не светата Христова Църква и нейните чада, а единствено близкото до тях ръководство на поместната ни Българска църква е акт, противен на правото на свободно разумяване и преценяване по делата и плодовете, а не по думите на всеки участник в политическия процес. Вярно е, че Църквата с партийна политика не трябва да се занимава. А нейни висши представители го демонстрират публично, особено спрямо най-награждавания от Църквата министър-председател за всички времена. И на трите избора за тази година Борисов е оная тиква от приказката за Пепеляшка, която по църкви и манастири в цялата страна владици се опитват да я превръщат в каляска. Църквата с политика е призвана да се занимава, но с обществена, не с партийна!

 

Посочват ни ту директно, ту индиректно колко “благочестиви” са гореспоменатите партии, на които трябвало да си дадем доверието. За тези 32 години това са политико-олигархичните кланови партии – причина и символ на проваления Преход и основен виновник измежду съществуващите днес политически играчи за пепелището на несъстоялото се българско общество - по едноименото заглавие на популярната книга на проф. Христов.

Равносметките са тези, а чини ми се и причините за моя афект на читателя следва да са ясни, тъй като те са правдиво мотивирани.

 

Ползвам случая, та най-почтително се обръщам към представителите на тези политически формации, особено към техните ръководства, които имат много общо със справедливия Протест на Братството на Почтеността. Моля и настоявам, проявете воля и твърдост в изкореняването на демоничната власт на мафията от нашата единствена Родина – Майка България! Не допускайте грешките, които стартираха още в началото на нашия изстрадан Преход!

 

Несъмнено ресурсите на престъпната върхушка, властвала последните три десетилетия, особено в най-извратената й форма в последните 12 години са огромни. Финансови, властови, кадрови, информационни, дезинформационни и др.

Призовавам ви: проявете разум и осъществете справедливите искания на Протеста!

Социологическите проучвания за предстоящия съвсем скоро парламентарен вот дават ориентировъчна прогноза (която бе предполагана), че именно ГЕРБ (както някога приемника на БКП) щяла да бъде първа политическа сила. Това е обяснимо, макар и да е не само грях, а дори престъпление срещу Народа и срещу децата му, които не живеят при него. Това е срам, който дано поколенията след нас ни простят. Този резултат е нравствената язва и в тялото, и в душата на целия български социум в и извън пределите на Отечеството. От Историята сте призвани вие -  парламентарните формации от Протеста да излекувате тази кървяща рана.

 

Не е допустимо пред очите на онеправданите и на достойните почтени български граждани да оставите ГЕРБ да бъде най-голямата парламентарна група в следващото 47-мо Народно събрание. Най-естественото, логично и морално обусловено дело в името на всеки българин е политическите субекти “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” да сформират следизборна коалиция и още при конституирането на новия Парламент да бъдат първа и най-голяма парламентарна група. Не бива повече никога да се допуска държавният сакралитет да служи за поругание! Проучвателен мандат от Държавния глава, който тогава ще е и новоизбран Президент на Републиката е напълно нередно с оглед на всяка добродетел да се връчва на ГЕРБ като първа парламентарна група! Ето защо смирено и отговорно най-любезно призовавам господата Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов още в събота – денят за размисъл да го посветят на делото на живота си. Срещнете се четиримата и създайте стройна организазия, която да ви послужи за гордост в очите на децата ви! Още в понеделник, след изборите, си устройте изискуемото по вашите ви разписани процедури и зарадвайте измъчващия се и крайно уморен вече Български народ с вестта, че Нова България ще е променена и демократична и че първия мандат се полага да бъде реализиран от формации, числящи се към Братството на Почтеността.

 

Бъдете мотор на промяната към добро, което нека и да го усетим, защото у хората оскудя вярата не само в Бога, но и във всякакъв авторитет! Трябва да знаете, че с доверие от близо 2/3 се ползват единствено Президента Радев и Протеста. Затова вие – точно тези две формации – вие днес сте призвани да осъществите чрез диалог, дипломатичност и смирение изпълнението на Националния ни девиз “Съединението прави силата”! Вам се пада сега Божия жребий и вие трябва като най-голяма парламентарна група да проведете резултатни разговори с “Има такъв народ” и “Изправи се!” за осъществяване на пълноценна управленска политическа коалиция с излъчено Правителство и ясно парламентарно мнозинство. Въплътете доверието на българските граждани спрямо Президента на Републиката и протестиращите в конкретни действия! Времето ще ви е малко. Не го хабете. Важно е още преди свикването на новоизбраното Народно събрание на база изборния резултат да дадете всички формации, произлизащи или свързващи се по един или друг начин с Протеста ясен знак към Българския народ и към световната общественост. Подкрепата на БСП ще е необходима. Проявявайте разумен компромис и осъществете консенсус, защото средата е враждебна и отвътре, и отвън, а хората изпадаме във все повече затруднения! Не издребнявайте! Дребнотемието е неприемливо за високата отговорност, която времето ви възлага.

 

Нормално и конституционносъобразно е първата и най-голяма парламентарна група да излъчи кандидат за Министър-председател. Заради отношенията между субектите и поради проявила се вече във времето сдържаност, но и доказала се категорична воля, а и заради по-съхранилия се повсеместно публичен образ, то Асен Василев е личност, удовлетворяваща множество от критериите, а и от прищявките на някои участници в политическия ни живот за тази позиция на бул. “Дондуков” N: 1. Финансист, познаващ вече системите на Държавата би ръководил Правителство още от първия ден на изключително високи обороти, а това сега е крайно необходимо. Безспорно това ще е знак със силно послание към кого ли не. А. Василев бе единственият политик - готов на пряк политически дебат с главатаря на задкулисните стари сили. Този  персонаж е изявявен вече като антипод на онова, което страната ни до съвсем скоро имаше за срам. Настоящите Вицпремиери от Служебното правителство – Донев, Рашков и Пеканов, както Министъра на регионалното развитие и благоустройството – г-жа Комитова трябва да участват в следващ Кабинет, продължаващ промяната, защото те са онези, които в съответните си сектори също така я и започнаха.

 

При конституирането на 47-то ОНС е добре е да се извършат действия, обуславящи бъдещите взаимодействия. Най-висшия пост в най-върховния ни държавен институт – Народното събрание го предоставете на други участници в промяната! Дали това ще е Андрей Михайлов от ИТН, който се прояви като изряден председател на Правната комисия в предишния Парламент или Ива Митева, която бе на два пъти Председател на НС, дали пък добре изявения конституционалист от ДБ Атанас Славов, или пък ще е Крум Зарков от БСП, който заедно с Явор Божанков участваше в протестите, е решение, за което трябва сериозно и да се обмисля, и да се обсъжда взаимно. Като духовно лице знам, че хората, личностите са важни, защото те са гарант за една али друга политика. Всеки носи своята си история, която може да поднесе в дар на олтара на Отечеството. Борците срещу режима на мафията през последните 12 години са онези, които са дали достатъчно доказателства за характер, отговорност и воля.

 

ГЕРБ би могло и да има 24 процента подкрепа. Но останалите, които не ги подкрепят, а и са против тях са 76 процента. Давайте смело! Да, някои са към други разклонения на мафията, но партиите на промяната сте призвани от Народа да повярвате и в себе си, и в другия, който може да ви е съмишленик и съратник в делото за една по-добра и по-справедлива среда на живот в Родината, особено във времена на пандемия. Имате кауза, националната кауза е на плещите ви.

 

Измежду някои от видните представители на 4-те формации на промяната се говори за различни конституционни промени. Вие имате сега първа и най-важна задача за бърза и ефективна реформа в Съдебната система, начевайки мигновенно с постигане на изискуемия резултатат от осъществена процедура за незабавното отстраняване на Иван Гешев от поста “Главен прокурор на Република България”! Всички формации, които се солидаризират с Протеста (в това число и БСП) са задължени именно заради Протеста като своеобразен изразител на народна воля и заради осъществените от него резултати благодарение на мощната и най-значима институционална подкрепа на Президента да съдействате в организирането и провеждането на задълбочен дебат за формата ни на държавно устройство. За това на скоро говорú и Мартин Котее от Фондацията “Фридрих Науман”, която има своята си отговорност за деянията на ГЕРБ и в страната, и в ЕС. Конституцията е идеал, стремеж, свещена висша гаранция за свободите и правата на човека, а  не обикновен сборник от процедури, представляващи обикновен устройствен акт.

 

Едното цивилизационен модел, а другото приложимостта му. Кризите и овладяната държава изискват от нас размисъл за възможностите на нашето общество и кое е онова, което защитава нас и Държавата ни от сенките на злото. Ако люлката на съвременната европейска цивилизация е Франция, ако нашата нарадопсихология предполага, ако досегашните провали и липсата на авторитетност спрямо ефективните възможности на българския парламентаризъм, ако отсъствието на взаимоконтрол допуска привикване към корупция, престъпления и разграждане на държавността, то не е ли задължително - бързо, в условията на световен мор, да изговорим какви са преимуществата и недостатъците на една република от президентски или президентско-парламентарен тип?! Щом след престъпен режим и при превзети институции се разчита в криза, а такива тепърва ще има много и от различен порядък, на Държавния глава, то държавотворните му правомощия не е ли редно да бъдат други, за да не се и стига даже до исторически етапи като днешния?!

Новите формации – ПП, ИТН, ДБ и ИБНИ, които дължат сегашното си политическо и парламентарно представено съществуване на Президента Радев и на Протести 2020 – 2021 дължат на Народа си и на Държавата си дебат за силен Президент със силен Парламент! Защото от началото на века до 2017-та година България имаше ли реално Президент?! От 20 години насам България имаше ли реално Парламент?!

 

Не остана сфера, която ГЕРБ да не поквари. Развалата е повсеместна. Парите на българския и на европейския данъкоплатец послужиха за грабеж отвсякъде. Дори от сферата на духа и познанието. Института на вярата го приватизираха за лицето от Банкя и за прислужващите му в расо чифликчии. Института на науката и академизма също го провалиха. Алма Матер стана изтривалка пред къщата в Банкя, а преди беше тога. Стигна се до там, че вече в два Парламента има един депутат от ГЕРБ, който докато депутатства е и Началник на Синодалните имоти в БПЦ, член на Съвета, който контролира и санкционира същото стопанско звено и правен съветник на самия Синод, който утвърждава или отхвърля предложенията на същия този Съвет. И всичкото това в пълно несъответствие и с морал и със Закон.

 

Заради тези неща, а и безброй други също партиите на промяната имат правото да проявяват разликите помежду си само когато ГЕРБ и ДПС не са никога повече в Народното събрание. А дотогава?! – дотогава само вярност и постоянство! Нямаме време за никакви експерименти. Демографската картина и от Преброяването го показва. Приликите на новите формации са много повече от каквито и да било изсмукани изпод ноктите разлики. Критики и ние – протестиращите на Площада можем да произнесем, но има моменти, в които се стискат зъби и се продължава до постигане на целта. Важно е  вече, а и трябва да имаме парламентарно мнозинство на промяната, което заедно с Президента Радев, комуто предстои пред това народно представителство да полага Клетва, и Правителство на промяната да освободи страната от робството на мафията, да обезпечи реформирана Съдебна система, която да въдвори справедливост в обществото, да прояви политика по свиване  на огромните социални неравенства и балансиране на общностните диспропорции и да имаме нова България с едни горди българи.

 

Вероятно не е типично да се отправят множество щения. Но отново ще си позволя да отправя едно прошение, един апел. Моля, най-почтително моля Държавният глава да свика новоизбраното 47-мо Народно събрание на 23-ти ноември т.г. (вторник), защото би било знаменателно първия звънец на трето вече за годината Народно събрание да съвпадне с биенето на камбаните на Националната ни катедрала, макар те да звънят само заради отбелязването тогава на нейния храмов празник! Да – светията не е български (ще кажат някои), но катедралата е българска и е вдигната в чест на възродилата се Българска държава. А ние се молим и се борим за възраждане на Държавата ни.

 

Изборът е лесен, защото страните, които се борят една срещу друга са само две. Мафията и Протеста. Грабители и ограбени. Всеки се позиционира сега.

10-ти ноември е. Нека промяната стартира веднага! Тази година в деня на Левски Протестът предостави Харта за Чиста и Свята Република. Нека я направим, защото знам, че го можем!

 

С вяра, надежда и любов,

а и дай Бог в мъдрост – ваш:

 

+ Дионисий Стобийски

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3289 |18.10.2021 Проф. Христо Пимпирев с призив: „Ваксинирайте се срещу COVID-19, спасете живот!” /видео/ . 9| 4048 |02.09.2021 Отец Дионисий: Трябва да почетем героите, които се бориха срещу Борисов и Гешев . 0| 3093 |01.09.2021 „Πpaвocъдиe зa вceĸи“ с призив към депутатите да закрият спецсъда и прокуратурата . 7| 3044 |01.09.2021 Нинова с призив към другите партии: Проявете разум, за да гарантираме стабилност за държавата и сигурност на народа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads