Реклама / Ads
10| 4744 |08.02.2022 НОВИНИ

Когато хората искат върховенство на закона, всички усилия си струват

.
Последни данни от проучване на социологическата агенция „Евробарометър“ показват, че българите най-много се вълнуват от върховенството на закона. Това е приоритет на приоритетите. Следват свободното движение и запазването на националната идентичност и традиции.
 

Чак след това подреждаме демокрацията, свободата на словото и равенството между половете.

 

Ако нашите политици не бяха толкова заети със себе си, би трябвало сериозно да се замислят върху тези резултати.

 

Българите се вълнуват най-много от върховенството на закона, защото от десетилетия не се е случвало. Което лишава хората от справедливост – най-висша човешка ценност. Върховенството на закона хората разчитат като прекъсване на връзката между мафия и мутри с властта. Трите мандата на ГЕРБ и Борисов отвратиха хората от кражбите и лъжите под политически и прокурорски „чадър“. Законът в действие е край на джипката, чекмеджетата, обществените поръчки за свои и пр. Удар срещу корупцията.

 

Приоритет е и свободното движение, защото то дава възможност на хората да се спасяват в чужбина от управленското насилие върху тях. Българите бягат където им видят очите, както жени и деца от насилието в семейството! Всякакви несгоди са за предпочитане пред шамарите и психическия тормоз. Особено, когато е част от управленския модел.

 

Запазването на националната идентичност и традиции… Това са връзките между заминалите и останалите тук. Не псевдо патриотизма на изветрели политически формации, разчитащи на крясъци, потури и калпаци по празниците, за да бъдат забелязани, а за автетичността, която топли сърцето и душата.

 

Хората в други страни виждат като приоритетни защитата на демокрацията, свободата на словото и защитата правата на човека.

Разбира се, тези ценности са важни. За тях се говори още в Великата харта на свободите (Магна харта) подписана в Англия през 1215 година. По това време в България царува Борил, владетел с доста спорна репутация, пролял много кръв – болярска и народна – за агресивната си политика и провалени военни походи. Трудно се наваксва такова изоставане.

 

Ако има върховенство на закона, ще има свободно слово, демокрация и човешките права ще са защитени. Българите осъзнават тази проста истина и затова са дали такива отговори.

 

Същата мъдрост проявяват и по отношение на приоритетите на политиката. Начило нашенци поставят общественото здраве - 42%. После идва бедността.  

 

Проучването показва продължаващата силна обществена подкрепа за Европейския парламент - 58% му имат доверие. Това е силен удар по развихрилото се в последно време русофилство…

 

Това искат българите. Какво им се предлага обаче?

 

Върховенството на закона засега е обещание. Изпълнителната власт все още няма реалната подкрепа на законодателната в това отношение. От което се възползва милиционерско-мафиотското формирование, доскоро известно като „управляващи“, а отскоро рекламиращо се като „опозиция“. Гешев и Цацаров вилнеят в познатия „Вишинско-болшевишки“ стил, а управляващото мнозинство проявява странно търпение, вместо да прокарва пътя на лелеяното върховенство.

 

Емил Азар

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3065 |08.02.2022 Хората от селото на Майстора искат съдействие от държавата срещу „посегателството“ над творчеството му . 3| 3379 |08.02.2022 Слави Василев: Хората искат да видят промяна, а тя няма как да мине без реформа в съдебната система . 2| 3640 |07.02.2022 Иван Нейков: Бюджет 2022 казва много от нещата, които хората очакваха да чуят . 2| 2998 |06.02.2022 Режисьори не искат киното да се раздели на зрителско и фестивално

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads