Реклама / Ads
21| 19425 |15.07.2021 НОВИНИ

Архивът припомни защо Николай Василев е ”перфектният” премиер

.
Малко по малко нещата започват да си идват на мястото. Това е простичкият извод от един мил видео спомен от 2012 г., когато на блиц въпросите на “Господари на ефира” сяда да отговаря Николай Василев. Стана ясно, че предложението на Слави Трифонов за премиер не е никак случайно. Защо? Защото Василев от дете мечтаел да стане космонавт, а най-успешният политик според него бил… царят.
 

Такива разни невинни признания в контекста на днешните бурни събития стават повод за поредната порция въпроси. Спомняме си - на 12 юли, точно след изборите и съвсем преди Централната избирателна комисия да обяви официалните резултати от парламентарния вот, по познатия модел на Бойко Борисов лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов излезе на екран и обяви какво смята да прави. Реши, че трябва да управлява сам. Така приватизира целия протестен вот и остави останалите две формации - “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън” с пръст в устата. Реши също, че основен приоритет са детските градини и космонавтите. За съдебната реформа не каза много. За Гешев - съвсем нищо. И тъкмо измежду тези изречения се появи кандидатурата за премиер на страната - Николай Василев. 

 

Изобщо предложеното от Трифонов правителство си е НДСВ 2.0 - царисти, хора със спорна биография. Самият Василев е човекът, дал първия висок пост на Делян Пеевски. Саня Армутлиева бе предложена за министър на културата поради незнайно какви причини, а предложената за социален министър Лилия Иванова е била шеф на кабинета на икономическия министър на ГЕРБ Емил Караниколов, свързан с големия скандал с фурмите от Дубай. 

 

Освен биографията на Николай Василев, която е доста богата и наистина противоречива, архивите пазят и интересното блиц интервю на тогавашния министър на транспорта и съобщенията и неговата колежка Филиз Хюсменова, която в онези години е министър без портфейл в правителството на на Симеон Сакскобургготски, в което е и самият Василев. 

 

Ето и някои важни моменти от иначе краткото видео: 

 

Интервюиращ: Прилагателно, описващо  Симеон Сакскобургготски?

Василев: Уникален. 

Интервюиращ: А Бойко Борисов? 

Василев: Твърд.

Интервюиращ: А Сергей Станишев? 

Василев: Перспективен.

Интервюиращ: Иван Костов? 

Василев: Леко разсърден.

Интервюиращ: Кой е Вълко Червенков? 

Василев: Който е след Георги Димитров.

Интервюиращ: А Цола Драгойчева? 

Василев: Добре позната партийна активистка. 

….

Интервюиращ: Най-успешният български политик?

Василев: Симеон Сакскобургготски.

….

Интервюиращ: Детската ти мечта?

Василев: Да стана космонавт.

 

Какво ни каза това? 

 

Първо, че Николай Василев е верен до мозъка на костите си на царя. Сакскобургготски дава старта на Борисов във висшия ешелон на властта като директно го назначава за главен секретар на МВР от шеф на частна охранителна фирма. 

 

Някой би си казал - минали са години. Снимки няколко седмици преди изборите на 11 юли обаче заварват Василев и царя на една маса - обядват в любим на Делян Пеевски клуб - Кристал палас. Твърди се, че там Василев е бил представен като бъдещия министър-председател, въпреки че резултатите от вота към онзи момент не са ясни. Поне не и на нас. 

 

Второ - съвсем ясна става идеята на Трифонов да прати двама български астронавти и един северномакедонец в Космоса. Единият ни сънародник вероятно ще е самият Василев, който от дете бленувал да види Земята отгоре. 

 

Ако това не беше тъжно, може би наистина щеше да е смешно. Но политическото безвремие, в което живеем, далеч не ме кара да се смея. Кара ме да емигрирам като милионите млади българи, заминали да учат и да търсят развитието си в по-развитите от нас държави. Защото и те като мен вероятно не искат да ги управляват от холния диван, телевизионния екран, с решения взети на тайни обяди, игри на карти, договорки под масата и обещания, за които очевидно ние нямаме никаква представа. 

 

Джесика Вълчева, 26-годишна, с добро образование и езици




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3695 |15.07.2021 Манолова: Борисов ме съди, защото съм го нарекла арогантен! Е, не е ли арогантен? . 3| 5318 |12.07.2021 Кутев: Никой не е искал да изчегъртва ГЕРБ. Защо Борисов се кара, а не обясни какво става с милиардите в „Автомагистрали“? . 17| 5594 |12.07.2021 Тримата служебни министри с отговор защо не искат да са в кабинет на ИТН . 0| 3652 |12.07.2021 Стефан Манов: Снощи Господ беше българин, защото машините дадоха отличен резултат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads