Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

9| 3522 |12.07.2021 НОВИНИ

Иво Инджов: Проектът на Трифонов за правителство на малцинството - оригинален, но неработещ

.
Иво Инджов
Проектът на Слави Трифонов за правителство на малцинството, т.е. само на ИТН - оригинален, провокативен и силно дискусионен, да не кажа - неработещ. Борба с корупцията и нагласените обществени поръчки - добре. Това са консенсусни, вече промотирани предложения (Тук прибавям и смяна на главния прокурор (вж. интервюто на Трифонов за ”Льо Монд”), както и закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура (анонсирани предизборно намерения).

Малко социални мерки (построяване на толкова детски градини, колкото са необходими, за да няма неприети деца, и др.) - ок. НО: нищо за доходите и пенсите! Реклама и шоу в политиката (таблет за всеки ученик, наши космонавти, че и един северномакедонец дори, в НАСА) - не са излишни. Но...

 

Първо - Трифонов извива ръцете на ДБ и ИСМВ, както и на БСП - ако не го подкрепят, върху тях ще падне "отговорността" за трети, избори за една година (напълно непредскадуеми). Освен това:

 

Много нови юпита (предимно с англосаксонски академичен, доколкото разбирам - неолиберален бекграунд). Борбата с бедността и стряскащото за страна в ЕС социално неравенство обаче изисква друга, социално ориентирана биография на част от номинираните за министри.

 

ДБ, разбира се, нямат проблем с неолибералния подход на Слави, но ултимативният му тон в стил "Подкрепяте ни или ще си носите отговорността", поставя в изключително трудна позиция партията на Христо Иванов и Атанас Атанасов. Тя има самочувствието да е носител на политико-експертния потенциал за промяната...

 

Всъщност, неолиберали са номинирани и за ключовите длъжности - "примерът" Николай Василев, старо "царско" юпи, и "министърът на финансите" Любомир Дацов. Николай Радулов за шеф на МВР - добре, но не е ясно защо постът не е предложен на новия любимец на българите Бойко Рашков. Така, както са били предложени постове на служебните министри Николай Денков, Асен Василев и Кирил Петков, които са ги отказали.


При този подход и състав на проетктокабинета на Слави третите за годината парламентарни избори никак не трябва да бъдат изключвани като възможност.

 

Иво Инджов, FacebookРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 17| 4049 |12.07.2021 Обещанието на Трифонов за македонски астронавт в Космоса прикова вниманието на медиите в съседката ни . 21| 4661 |12.07.2021 Какво ни казват автобиографиите на кандидат-министрите на Трифонов? . 14| 15358 |12.07.2021 Коментари на част от предложените министри от Трифонов . 18| 4409 |12.07.2021 Мика Зайкова: Г-н Трифонов постъпи смело - поема цялата отговорност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ