Реклама / Ads
13| 6655 |14.05.2015 НОВИНИ

Арман Бабикян за Фрог: Чрез олигарсите, реформаторите попаднаха в парламента

.
Арман Бабикян
Реформаторите отдавна са се компрометирали. Ако трябва да сме честни, още по време на кампания за парламентарните избори, те на няколко места заложиха на регионални олигарси, които да им помогнат и да вкарат през тях мандати. Това каза пред Фрог нюз политическият анализатор Арман Бабикян по повод скандала, който избухна около РБ заради кмета на Хасково и синът му.
 
Така в коалицията попадна и г-н Великов. Нещо подобно се разигра в Монтана. Сега и наболелият пример в Хасково също излезе наяве. На най-различни места РБ подходи точно по този начин. Ползвайки се от силата на местните олигарси, реформаторите всъщност попаднаха в парламента. Това беше изречено гласно по време на предизборната кампания от някои десни политици и кандидати за участие в народното събрание. Но това остана нечуто. Глас в пустиня. С наближаването на местните избори, тази тема става актуална, напомни той.

По думите на Бабикян всички в Хасково знаят добре за могъществото на кмета. И в местните медии това е говорено. Сега влиянието на национална медия си казва думата. И принуждава този и онзи да се съобразява със случилото се. А случилото се е една истина, която вече е казвана много пъти, този път прозвуча от една голяма камбанария, допълни експертът.

Според него ГЕРБ могат да махат кметове, които са разобличени, защото са голяма партия, която има възможност да замени един кандидат с друг. Имат достатъчно сериозна финансова и електорална подкрепа. И не му се налага да обикаля като сирак по регионални олигарси, като се опитва да си осигури мандат в даден регион, какъвто е случаят с реформаторите. На практика подмяната на идеологията за прокарване на реформи в страната, подмяната на всички клетви на тема провеждане на политика „Чисти ръце” и други подобни, всичко това става комично, след като вече примерите са на лице. Няма как хора, които са били в подобна зависимост и продължават да бъдат в такава, да твърдят, че ще реформират или изчистят системата на държавното управление. Няма кой да им повярва. И няма и защо да им вярва, категоричен е политическият анализатор.

По думите му проблемите на реформаторите нямат нищо общо с ДПС. ДПС беше превърнат в универсалния виновник за всичко в страната. Едва ли не най-крадливата партия и тази, която е провалила прехода. Аз съм последния адвокат на ДПС, но ако някой се напъне да мисли, кой точно не беше обвиняван в кражби и в корупцията през 25-годишният преход. Не беше ли така по времето на Андрей Луканов? Не беше ли така и във времената на управление на Иван Костов? Нали си спомняте за какви мизерни суми бяха продадени „Балкан” и „Нефтохим”.

То е унизително срамно да се споменава. Спомняте си операцията на Милен Велчев по време на царското правителство, свързана външния дълг. Как стана така, че корупцията се превърна в приоритет само на една партия?! В България съществува странна психика да бъде обвиняван за всичко лошият вестоносец. Ахмед Доган излезе в едно шоу и заяви, че в България около всяка партия има обръчи от фирми. Изведнъж по логиката на най-малкото мисловно съпротивление всички решиха, че само ДПС има обръч от фирми. Просто защото се намери един човек, който каза истината на глас. Дали е бил достатъчно нахален или достатъчно смел да го каже..., но го направи. Той каза „всички партии в България”. Но някак си всички запомниха само ДПС. Може би защото така е по-удобно, допълни той.

На въпрос нормално ли е хората да си мислят, че и реформаторите са като останалите компрометирани партии, Бабикян отговори: Съвсем нормално е, защото ГЕРБ не направи никаква разлика в това отношение. Дали налагаш на парламентарната си група Делян Пеевски като председател на ДАНС или налагаш на коалиционните си партньори присъствието на сина на кмета на Хасково за водач на листата, няма разлика. Има разлика само в поста, но подходът е един и същ. Дали го прави Сергей Станишев или Радан Кънев, каква е разликата? В момента в който Георги Първанов и Румен Петков са коалиционни партньори на Меглена Кунева и Петър Москов, за какво говорим? Всеки има право да прогледне. Кога ще го направи това, зависи от хората, дали са склонни дълго време да бъдат лъгани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8231 |13.05.2015 Депутат от ГЕРБ пред Фрог: На тротоарите ще се паркира, не ни разбраха . 14| 4750 |12.05.2015 Мохд Абуаси за Фрог: Албанците, воювали за ИДИЛ, са спящи клетки . 14| 4649 |12.05.2015 Делийски за Фрог: Москов демонстрира арогантност и инат, Борисов го сменя . 40| 11505 |12.05.2015 Н. Цонев за Фрог: Борисов е купил и bTV

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads