Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

11| 2478 |28.09.2021 НОВИНИ

Проф. Асен Балтов: Ще търся правата си по съдебен път

.
Проф. Асен Балтов
Бившият директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов завежда съдебен иск срещу болницата заради уволнението си. Пред bTV той обяви, че смята отстраняването си за политическо.

"Три са основанията за моето уволнение, като и трите са по времето, когато съм изпълнявал длъжността изпълнителен директор на „Пирогов“. Накрая обаче пише, че съм уволнен като заемащ длъжността лекар, ортопед и травматолог“, поясни проф. Балтов.

 

Той беше категоричен, че не е имало случаи, в които да нарушава морални норми.

„Не съм допуснал нито някакви етични проблеми с пациентите, нито с колегите“, допълни Балтов.

 

Именно затова смята, че уволнението му е политическо. Не става въпрос за лични отношения, защото по думите му с проф. Иван Поромански преди това е работил много добре.

 

Проф. Асен Балтов обясни, че е излязъл в болничен заради тежка хипертонична криза, което е наложило лечение. Тя е станала дни преди подмяната на борда на „Пирогов“.

 

„Всеки ден чувствах, че ставам по-зле. Реално съвпадна с деня, в който стана вписването в Търговския регистър на новия изпълнителен директор. Тогава вече получих много високо кръвно налягане – 240/130. Веднага ме настаниха в интензивния сектор и започна лечението. Беше необходимо три-четири дни, за да се възстановя. Психическото свръхнатоварване беше прекалено“, каза Балтов.

 

Той разказа подробно как точно е станало уволнението му на 13 септември. По неговите думи за по-малко от един час е трябвало да отговори на шест въпроса. Те целели да покажат, че е виновен за определени неща, за да имат основание да го уволнят дисциплинарно. Тези въпроси са приложени към неговия иск, който ще бъде заведен към „Пирогов“.

 

Сред основанията за освобождаването му е, че на длъжността изпълнителен директор е подписвал сам себе си в допълнително споразумение през 2018 г.

 

„Става въпрос за назначаване от длъжността началник на клиника, защото през 2018 г. направихме преструктуриране на болницата и обединихме две травматологични клиники в една. Моята длъжност като началник на Първа травматологична клиника отпадна и затова беше необходимо да бъде оставена една щатна бройка, която евентуално да заема, когато спра да изпълнявам длъжността изпълнителен директор. Докато имаш договор за управление, ти нямаш право да си назначен на щат към болницата. Това нещо първо не съм го подписал аз. Второ, това се прави задължително и е такава практиката“, обясни проф. Балтов.

 

В ефира на bTV новият изпълнителен директор – проф. д-р Иван Поромански, заяви, че Балтов е уволнен заради неспазване на етичните норми и трудовия кодекс и затова, че се е назначил за началник на операционния блок.

 

„Не съм се назначил сам себе си, защото ако това беше така, когато ме уволняваха, трябваше да ме уволнят от тази длъжност. Това е длъжност, която се заема след конкурс. Казах, че ще бъда съгласен да заема тази позиция до конкурс“, поясни още проф. Асен Балтов.

 

Той дължи обяснение и за т.нар. „малък Пирогов“ в Царево. Възникна въпросът изнасяна ли е техника от „Пирогов“ и има ли документи за нея.

 

Балтов показа протокола за отговорно пазене и обясни, че два пъти е носена техника от „Пирогов“ там. Тя е предоставена и пише, че съхранението на апаратурата ще бъде в сграда, общинска собственост, като за целия период на съхранение страните не си дължат възнаграждение.

 

„Тази техника не беше нужна на „Пирогов“, а медицинският център в Царево, където минават хиляди туристи, е в критично състояние“, обоснова се проф. Асен Балтов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 29| 8760 |27.09.2021 Асен Василев категоричен: АЕЦ ”Белене” не може да се случи след Фукушима . 10| 2852 |27.09.2021 Искът за клевета на Асен Василев срещу Тошко Йорданов е за 250 000 лв. . 18| 4086 |27.09.2021 Асен Василев: Ако спечелим изборите, ще настоявам да съм финансов министър . 24| 2886 |26.09.2021 Асен Василев: Бихме разговаряли и с ГЕРБ, ако подкрепят съдебната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ