Реклама / Ads
5| 3095 |15.11.2021 НОВИНИ

Асен Василев: Без коалиционно споразумение с цели и срокове, шансът да идем на избори е голям

.
Нали искаме да живеем като в Германия? Там коалиционното споразумение е 800 страници. Ако не подпишем такова, шансът да отидем на нови избори или коалицията да си замине, е много голям. На първо място ще настояваме за реформа в правосъдната система. Иначе няма как да има справедливост. Трябва да решиим на първо място какво трябва да се свърши и след това да се постигне консунсус кой е най-добрият екип. Ако започнем от хората, а не от проблемите, ще се раздават министерства на партии и разговорите ще се мимнират бързо. Имаме кандидатури, но това не са червени линии.
 

Това заяви пред bTV Асен Василев от "Продължаваме промяната".

 

По думите му за да има устойчиво управление в страната ни, трябва да е налице ясно мнозинство. Приемливи партньори са всички без ГЕРБ и ДПС като според Василев към момента няма компромис, който тези формации да направят, за да може ПП да седне с тях на масата за преговори.

 

Василев посочи - разговорите с потенциалните партньори за съставянето на правителство започват още тази седмица. 

 

“Идеята ни е по всеки един от секторите, където е необходима реформа – енергетика, здравеопазване, образование – да се сформират работни групи от всичките партии – от нас, БСП, ДБ, ИТН. Бихме поканили в тези групи и министрите от служебния кабинет – в ролята им на експерти. Да се обсъдят основните проблеми, начините за решаване и накрая да се излезе с един план за следващите 4 г.“, обясни Василев.

 

Според Василев въпросът със смяната на главния прокурор Иван Гешев е експертен въпрос който трябва да бъде решен от екип от юристи. Трябва да бъде преценено кой е най-удачният и законосъобразен начин.

 

"Това може да стане и без конституционно мнозинство. Ще настояваме да се запишт стъпки, да има план с конкретни законопроекти в коалиционното споразумение", посочи още Василев.

 

По думите му същото трябва да се случи и с идеята за закриването на специализираните съдилища.

 

"Има мнения "за" и "против". Нашето специализирано правосъдие обаче със сигурност не работи по начина, по който би следвало да работи. Дали тоав значи, че трябва да се откажем от него, или да го променим, пак е въпрос на експертно ниво, който трябва да се проследи и да се вземе решение със съответните срокове и законопроекти", посочи Василев.

 

Той посочи и нуждата от реформ в КПКОНПИ.

 

"Антикоурпционната комисия няма капацитет да разследва. Няма как господин Пеевски да фигурира в закона "Магнитски" и КПКОНПИ да не го е видяла. Няма как Божков да не е плащал данъци, да е теглил пари и да е плащал по веригата и КПКОНПИ да не е уставила това. Няма как милиони да са теглени от банки за АМ "Хемус" и това да не е стигнало до КПКОНПИ, където връзката се е скъсала. Имаме неработеща антикорупционна комисия. Тя трябва да започне да разследва всички, независимо колко власт имат", категоричен бе Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5072 |15.11.2021 Слави Василев: Сега ГЕРБ ще види какво е „истинска опозиция“ . 2| 3397 |14.11.2021 Асен Василев: Ще правим коалиция без ГЕРБ и ДПС . 4| 3875 |14.11.2021 Илиян Василев: Не подценявайте способността на интригантския капацитет на Борисов . 0| 3015 |14.11.2021 Асен Василев в Хасково: Да подредим и изчистим държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads