Реклама / Ads
7| 6974 |27.11.2021 НОВИНИ

Асен Василев: Бюджетът за 2022 година ще бъде приет през януари, няма да почиваме

.
Асен Василев Източник: БГНЕС
Бюджетът за 2022 година ще е приет в края на януари. Няма да почиваме. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев по време на коалиционните разговори между ПП, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ на тема „Финанси“.
 

Според него не само Народното събрание ще бъде с редуцирани почивки покрай празниците, но и служителите в Министерството на финансите.

 

Въпреки че желанието на всички е бюджетът да бъде приет в срок до края на настоящата година, Асен Василев, който най-вероятно ще заеме поста на финансов министър, обясни, че структурата на Министерския съвет ще е различна, което означава, че и финансовата рамка ще бъде напълно различна. По думите му не е обозримо да се приключи работата по него до края на годината.

 

Всички тегления от банка над 10 000 лева и преводи в чужбина над 1 милион лева да се докладват в Националната агенция за приходите, предлагат още от „Продължаваме промяната“, обяви Василев.

 

Той пое ангажимент прагът за регистрация по ДДС да бъде увеличен на 100 хил. лв. през 2023 г.и на 160 хил. лв. през 2024 г. година „при строг контрол за свързаност и глоби, ужасни глоби“.

 
Кирил Петков, който се очаква да бъде премиер, се обяви за цялостна промяна в начина, по който биват харчени парите на данъкоплатците: „Държавата не е собственик на тези пари. Ние сме едни разпределители, които имаме две задължения – да не се откраднат някъде по пътя и да ги харчим ефективно все едно, че са и те са си, нашите пари“. 

 

Предложенията си представиха и БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, като и трите политически сили са обединени около идеята за въвеждането на необлагаем минимум.

 

От БСП настояват от 2022 г. минималната работна заплата да не бъде по-ниска от 700 лв. месечно, а след това да се фиксира като процент.

 

„Като в допълнение предлагаме минималната работна заплата да се изчислява като процент от средната за страната от предходна година, отново следвайки европейските практики, за да не се фиксира всяка година определена цифра – между 45 и 50%“, заяви Орлин Ваташки от левицата.

 

БСП смята, че дефицитът догодина трябва да бъде между 4 и 4,5% от БВП.


От „Има такъв народ“ виждат недостига в хазната между 3 и 3,5 на сто и подкрепят идеята за по-ниска ДДС ставка за определени храни.

 

„Нивата на инфлацията основно се движат от хранителните продукти и заради това трябва да се прецизира върху кои да бъде намалена ДДС ставката. Това допълнително ще доведе и до изсветляване на бизнес и особено на хлебопроизводителите“, коментира Пламен Данаилов от ИТН.

 

Георги Ганев от „Демократична България“ заяви, че по повечето точки има съгласие в политиките. Той настоява бюджетът за догодина да бъде приет в срок: „Няма да е лесно, ще има среднощни неща със сигурност, не е като да не сме били там“.

 

От „Продължаваме промяната“ заявиха, че не смятат за нужно да правят промени в данъчната система догодина.

 

Минималната заплата през следващата година да не е по-ниска от 700 лева, а данъчните облекчения за родители ще се запазят и догодина се договориха по предложение на БСП четирите политически сили.

 

Преговарящите се обединиха и около идеята да бъде въведен коефициент за определяне на максималния осигурителен праг, който догодина да бъде 2,3 от средната работна заплата. Предложението на „Продължаваме промяната“ за ръст и въвеждането на коефициент, което фактически ще направи сумата 3400, доведе до разгорещен спор с представителите на „Демократична България“.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8802 |26.11.2021 Илиян Василев: Дискусията по темата „Енергетика“ прилича на коалиционна психотерапия . 28| 5359 |26.11.2021 Нов опасен вариант на COVID-19 вдигна спешно СЗО на крак . 3| 3457 |25.11.2021 За нов по-опасен вариант на коронавируса предупреждават британски учени . 7| 5311 |24.11.2021 Мухадесе Мирзай - първата жена-пилот в Афганистан, която намира спасение от талибаните в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads