Реклама / Ads
7| 5317 |24.11.2021 НОВИНИ

Мухадесе Мирзай - първата жена-пилот в Афганистан, която намира спасение от талибаните в България

.
Името й е Мухадесе Мирзай. Въпреки дълбоко консервативните разбирания в Афганистан, младото 23-годишно момиче става първата жена-пилот в страната. Когато талибаните превземат Кабул единственото спасение за мнозина се оказва отвъд пределите на родината им. Така точно на рождения си ден Мухадесе пристига в България.
 

"Беше късмет. Случи се на 15 август, когато талибаните нахлуха на летището. Никой не очакваше, че ще превземат Кабул. Трябваше да летя до Истанбул, бях облечена с униформа. Отидох да се подготвя. Всичко беше нормално. Когато излязох от офиса, за да отида на пистата, видях хора и военни - всички се бяха втурнали да бягат. Вътре нямаше живо душа. Видяхме как хората просто се втурват и щурмуват самолетите. Бореха се кой да се качи пръв. Някои имаха оръжия. Търсеха просто пилот", разказа в предаването "Честно казано Люба Кулезич" Мухадесе Мирзай. 


Единственото спасение за Мухадесе се оказва един единствен самолет. 


"Най-трудното решение бе дали да се кача на самолет или да остана. Семейството ми остана там. Исках да остана и да се бия, но не бе най-практичното решение. Трябваше да взема бързо решение. Не знаех накъде е тръгнал този самолет, къде отива. Пристигнах в България на рождения си ден. Това беше най-тъжният ми рожден ден", разказва Мухадесе. 

 

Семейството й напуска Афганистан няколко седмици по-късно. Евакуирано е в Албания.

 

"Чувствах се като предателка в началото. Обадих се на майка ми, попитах я дали да се прибера. Категорично ми отказаха. Не знаеха дали изобщо ще успея, дали те ще успеят да излязат".


Страстта й към летенето се запалва в ранна детска възраст. Среща подкрепата на всички жени в семейството си. Проучва въпроса, търси съдействие и от държавата, но удря на камък - казват й, че е твърде дребна за работата. 


"Много ме натъжи нещо такова, за секунда му повярах. Но имах страст и проучих. Видях, че има много жени пилоти в много държави. Не искаха да ми позволят да стана пилот", разказва още Мухадесе. 


Афганистанката не се отказва и така сбъдва мечтата си. Талибаните обаче й я отнемат. Сега в друга държава, далеч от родината си Мухадесе трябва да изгради отново живота си. 


"Подала съм документи за убежище и съм защитено лице. Но чакам - дали ще ме приемат, дали ще ми дадат бежански статут, не знам. Ако нямам такъв, няма как да променя разрешителните си и да започна да летя отново", посочи още Мухадесе. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3016 |16.11.2021 Тайван - горещата тема от първата среща между Байдън и Си Цзинпин . 1| 2881 |14.11.2021 Георги Свиленски, БСП: Първата работа на 47-мия парламент е да формира парламентарно мнозинство . 0| 2920 |14.11.2021 Вотът зад граница: Първата секция в чужбина отвори още снощи . 12| 8868 |04.11.2021 Първата целувка или първата среща с Борисов помни проф. Герджиков? Импровизации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads