Реклама / Ads
0| 3283 |06.04.2022 НОВИНИ

Асен Василев: До края на деня ще решим за изгонването на посланик Митрофанова

.
Асен Василев Източник: БГНЕС
До края на деня кабинетът ще реши дали да обяви руския посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата. Това съобщи на брифинг след заседание на Министерския съвет вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.
 

Думите му идват след предложение на депутатите от „Демократична България“, които по-рано днес отправиха упреци към поведението на Митрофанова.

 

Планът за възстановяване и устойчивост

 

„Правителството прие актуализираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост. Очакваме при посещението на председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в България в четвъртък, ЕК да одобри българския план. С 37 работни дни закъснение имаме План за възстановяване и устойчивост“, съобщи още вицепремиерът.

 

„Планът е на стойност над 13 млрд. лв. и предвижда България да запази ангажимента си към Зелената сделка, като ще намали въглеродните си емисии, без да затваря въглищни мощности в Маришкия басейн“, обясни Василев.

 

„Имахме три опции - да не изпълним поетите ангажименти и тези 13 млрд. да не стигнат до българските хора и бизнес. Втората опция, която беше заложена в предишната версия на плана, беше да се затворят част от мощностите в Маришкия басейн и те да бъдат трансформирани върху работа с газ, което би направила България зависима от вносни източници на гориво, чиято цена не контролираме. Третата опция, която успяхме да договорим с ЕК, е ние да си запазим енергийния суверенитет, да не затваряме мощности в Маришкия басейн и да предприемем всички мерки за намаляване на потреблението през нощта и през зимата като изградим сериозен комплекс от батерии, като започнем проучване за геотермална енергия, като разгърнем огромна програма за саниране и като подпомогнем над 10 000 проекта за изграждане на фотоволтаични паркове за собствено потребление в страната“, добави той.

 

Като друга причина за отказа от изграждане на газова пароцентрала, освен зависимостта от вносен природен газ, Асен Василев изтъкна, че подобни генератори ще трябва да бъдат затворени след около 15 години, съгласно изискванията за емисиите по плана за декарбонизация, така че това ще са напразно похарчени пари.

 

Ембарго на ЕС срещу руския газ и нефт?

 

„Готови сме и за ембарго на ЕС срещу руския газ и нефт“, заяви вицепремиерът. По думите му се работи за подсигуряване на наличностите на синьо гориво у нас от началото на войната и такова е осигурено. Водят се и разговори с рафинерията на „Лукойл“ за алтернативи, в случай че бъдат прекъснати доставките на руски нефт.

 

„Позицията на България (за ембарго на руския газ и нефт) може да бъде изразена от министър-председателя на България, след като бъде обсъдено в Министерски съвет“, уточни Василев.

 

„Специално за газа можем да осигурим пълна потребление на страната, а за петрола. Аз също имам разговори доста подробни и също има план как да не се прекъсне подаването за вътрешния пазар на всичките необходими горива“, категоричен е вицепремиерът.

 

Нов пакет от антикризисни социални мерки

 

Вицепремиерът съобщи, че в момента се обсъжда и нов пакет от мерки в помощ на засегнатите от инфлацията и икономическите последствия от войната в Украйна.

 

„Военният конфликт най-вероятно няма да бъде разрешен в следващите няколко седмици или месеци, а има немалка вероятност да стане продължителен конфликт, както бяха конфликтите в Босна, в Сирия, в Чечня. Ще трябва да се направи много по-сериозен пакет антикризисни мерки, които обсъждахме и на събирането на европейските министри на финансите вчера в Люксембург, така че да има общоевропейски подход по тази точка, както за общо закупуване на енергоизточници например, така и за координирани мерки в различните държави. За да не се появят дисбаланси, така че една държава да направи нещо друго и в крайна сметка това да създаде трансгранични проблеми и да анулира ефекта на конкретните мерки“, каза Василев.

 

„Тези мерки сега се обсъждат по ресори в министерства и ще бъдат представени до 10 дни, а след това ще бъдат обсъждани и в парламента“, каза вицепремиерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3416 |06.04.2022 Британското разузнаване: Телата на убитите в Буча лежат на улиците от края на март . 0| 5009 |05.04.2022 Слави Василев: Обществото има желание за промяна на промяната. Властта е импотентна . 0| 5686 |04.04.2022 Асен Агов: Сърбия поставя България на течение, представете си, че Созопол стане Буча!? . 0| 3056 |04.04.2022 Красен Станчев за избора на шеф на БНБ: Прилича на смяна на конете по време на пресичане на река

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads