Реклама / Ads
16| 4589 |29.01.2023 НОВИНИ

Асен Василев: Ще спретнем още едно дело на Борисов - заради оръжията

.
Източник: личен архив
”Продължаваме промяната” ще съди лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради твърденията му, че съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев са натрупали печалба от изпращането на военната помощ в Украйна чрез САЩ и Великобритания.
 

"Ще му спретнем още едно дело, да си се защити", заяви Асен Василев тази неделя в интервю за БНР.

 

"Няма как да има комисиони, при положение че контрагент е Пентагона. Ние помогнахме на Украйна, българската държава не е в състояние да даде дарение на друга държава от милиони евро. Няма комисионери, няма посредници. Казусът отива в съда – Борисов като говори такива гръмки неща, трябва да ги защити".

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърди, че между 40 и 50% от парите, които България е спечелила от продажбата на оръжие за Украйна през трети страни, са били усвоени от посредници.

 

По думите му ставало въпрос за 800 милиона лева, което е "свръхпечалба и към нея не се слага надценката". "Браво, че сте пращали оръжия за Украйна, лошото е, че сте лъгали", обърна се той към Петков и Василев.

 

Думите му дойдоха по повод разследването на "Ди Велт" за изпращането на оръжия на Украйна през миналата година през САЩ и Великобритания.

 

"Условието да не се изпраща оръжие директно на Украйна е изпълнено", подчерта Асен Василев. 

 

"Това може да звучи като укриване, но това намалява значително рискът за българската страна. Обемът на доставките е много по-голям, когато става през тези програми, които САЩ и Англия направиха.

 

Иначе не можеш да направиш дарение в такива размери". "Трето, парламентът взе решение за военна помощ и изпратихме консерви с грах и един генератор. Това, че парламентът е взел решение за военна помощ, не значи, че правителството иска да си свърши работата", заяви той.

 

И добави, че засекретеният списък с оръжия, които пращаме на Киев, "не е нещо повече от консерви с грах".

 

Припомняме, че Кирил Петков съди Бойко Борисов и за клевета относно думи на лидера на ГЕРБ, че Петков и Василев вземали комисиони за газовите доставки у нас, когато са били в управлението.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3296 |29.01.2023 Радостин Василев: Президентска република е неприемлив вариант, защото ще се стигне до диктатура . 2| 3116 |25.01.2023 Асен Василев: Обединението с ДБ си го представяме с подписването на коалиционно споразумение . 3| 3310 |24.01.2023 Асен Василев: За първи път македонският външен министър дойде в България и се извини . 3| 3088 |24.01.2023 Томов: Опасенията са, че няма да има достатъчно хартия за бюлетини ако изборите са на 26 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads