Реклама / Ads
0| 3242 |20.07.2022 НОВИНИ

Асена Сербезова: При 5% от хоспитализираните с ковид заболяването протича тежко

.
проф. Асена Сербезова
При пет на сто от хоспитализираните заради коронавнирусната инфекция заболяването протича тежко. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова по време на изслушването ѝ в Народното събрание.
 

"Здравната система не е силно натоварена, въпреки отчетеното нарастване на броя на болните. Увеличаването на броя на заразените хора на над 65 год.  води и до нарастване на случаите на по-тежко протичане сред тях, което не е учудващо заради придружаващите им заболявания", съобщи тя. По думите ѝ няма отчетена възходяща тенденция на смъртността.

 

Вариантът „Омикрон“ продължава да доминира, посочи още министър Сербезова. Министерството на здравеопазването продължава да следи непрекъснато разпространението на вируса в страната и при необходимост има възможност да се въведат и други противоепидемични мерки, допълни тя. В областите София-град, Варна и Бургас заболеваемостта е над средната за страната, засегнати са всички възрастови групи, посочи още министър Сербезова. 

 

"Към момента няма забрана за влизане в България, а освен това въвеждането на подобна мярка зависи от разпространението на вируса, особено в европейски план, и в зависимост от мерките в останалите страни, натовареността на здравните системи в България и в другите страни. Не се очаква такова решение да бъде взето в рамките на няколко часа", увери тя. 

 

"Прогнозите се правят на база математически модел и са възможни за определен период от време, каза още тя. Според модела се очаква към 1 август регионът на областите София-град, София област, Перник, Монтана, Враца, Видин, Перник, Благоевград и Кюстендил да премине в етап две", уточни още министър Сербезова.

 

"Повишаването на броя на болните се очаква да е плавно, но е възможно и да бъде ограничено, ако има отговорно поведение и спазването на противопепидемичните мерки", заяви тя. "Далече сме от етап три и от поведението на всички в конкретните области в страната зависи дали ще се стигне до него", добави тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4648 |09.07.2022 Сербезова: 85% от гражданските договори в „Света Екатерина“ са усвоени от ръководителя ѝ . 0| 2790 |07.07.2022 Проф. Сербезова: Повишени са средствата за детско и майчино здравеопазване . 0| 4836 |02.07.2022 Асена Сербезова: Получавам заплахи, има нарушение на проф. Генчо Начев . 0| 2871 |01.07.2022 Сербезова: Задълженията на държавните лечебни заведения са 600 млн. лв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads