Реклама / Ads
10| 4164 |10.11.2020 НОВИНИ

Асоциация на заведенията поиска еднакви условия за всички - да работят до 23:30 часа

.
Източник: БГНЕС
Ресторантьори искат да отпаднат лихвите по натрупани задължения за данъци и осигуровки в периода март и декември. Представители на бранша настояха, на нова среща със здравния министър днес, да се уеднакви работното време на заведенията в цялата страна – до 23:30 часа.
 

В момента в различни градове заведенията работят до 21 часа или до 22 часа. Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов заяви, че браншът иска от четвъртък, с новата заповед на здравния министър, този час да бъде 23:30 часа за всички в цялата стрна, съобщава БГНЕС.

 

“В четвъртък изтича сега действащата заповед и здравият министър ще издаде нова, и от тогава ще влезе, надяваме се и урегулираният час”, заяви Алибегов.

 

Днес следобед пред журналистри той каза, че уведомили колегите си какво са се разбрали с Министерство на труда и социалната политика, а именно за обезщетения на хората, които са на трудов договор и няма как да упражняват своята дейност за следващите два месеца. Алибегов посочи, че сега взели и няколко решения какво биха искали като браншови организации, като компенсации за самия бизнес. След като ги оформят ще ги изпратят в Министерство на икономиката и в Министерство на финансите. „Това, което обсъждахме и което е много важно за нас, да отпаднат лихвите по натрупали се поради пандемията задължения за данъци и осигуровки в периода март – декември. Знаете всички декларирани данъци се олихвяват, съответно да може да отпаднат тези лихви. Фирмите, които са затворени, да имат също така опция за разсрочване на задълженията, защото те няма откъде да ги плащат на този етап”, обясни той.

 

Другото, което ще поискат е мораториум за кредитите.

„В случая нашият персонал, който знаете, повечето от тях имат потребителски кредити, те няма как да ги обслужват, даже и с възнаграждението, което ще получат от социалното министерство, защото то ще бъде в размер на 80% от минималната работна заплата. За съжаление в този случай няма да се смята нашата минимална работна заплата – в бранша 800 лв., а ще се изхожда от тази, която е за страна – 610 лв. Значи там говорим за около 480 лева. С тях те няма как да си обслужват кредитите и заемите”, посочи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5792 |07.11.2020 Областният управител на Пловдив поиска оставката на шефа на болницата в Карлово . 3| 5199 |07.11.2020 ГД ”БОЕЦ” поиска среща с шефа на Александровска болница . 12| 4575 |02.11.2020 Едуард Сноудън поиска руско гражданство . 15| 6483 |31.10.2020 Здравният министър поиска оставката на директора на Четвърта градска болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads