Реклама / Ads
16| 4492 |24.11.2020 НОВИНИ

Заведения и хотели зоват: Локдаун след като държавата обяви публично мерки за бизнеса

.
Източник: БГНЕС
Часове след обявеното намерение за локдаун у нас засегнатият бизнес призова - държавата да не предприема рестриктивни мерки срещу разпространението на COVID-19 преди да бъде обявено публично каква държавна подкрепа ще получат засегнатите браншове. Това става ясно от позиции на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.
 

Браншът изразява разбиране към необходимостта от въвеждането на по-строги мерки, с които да се овладее здравната криза, но настояват за държавна подкрепа за работещите и бизнесите, които ще бъдат затворени, ако локдаунът стане факт.

 

ФрогНюз припомня, че според изявлението на здравния министър намерението е държавата да бъде затворена от петък до Коледа, като ще работят само обектите, които предлагат стоки от първа необходимост. Граждани и бизнес се обявиха категорично против. В сряда (когато трябва да бъде взето решението) протестиращите готвят и демонстрация.

 

В писмо до премиера, изпратено и до медиите, от БХРА напомнят за многократните искания, отправени към държавата да поеме разходите за заплати и осигуровки на служителите в затворени бизнеси, за да може да бъдат запазени работните им места. От Асоциацията настояват за помощ за разсрочване на банковите кредити, за осигуряване на ликвидни средства, за финансова подкрепа, за разсрочване на задълженията към общини и държава, за редуциране на част от тях, за подпомагане на работодателите със затворен бизнес с процент от оборота им, реализиран през 2019 г.

 

В същото писмо са се подписали и от СЗБ и БАЗ. Позицията им е ясна - да се осигурят 80 на сто от заплатите на служителите им, съгласно трудовите договори, на които са назначени и разсрочване на задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020 г., за да се предотврати междуфирмената задлъжнялост.


Едно от исканията им е и мораториум върху кредитите на юридически лица, наетите и самонаетите за още една година и спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани в периода на епидемията (март-декември 2020 г.)

 

Друго искане е за компенсиране на стойност 20 на сто от оборота от същия месец на предишната година за периода, в които бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени /ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъл услуги/, уточняват от двете организации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 11558 |21.11.2020 Ден 136! Протестиращи пред НС зоват: Борисов, долу! Стигна се до сблъсъци . 15| 6943 |18.11.2020 Медсестри за коронавируса: Всеки знаеше, че септември ще стане страшно, но лятото говорехме за туризъм и хотели . 10| 4143 |10.11.2020 Асоциация на заведенията поиска еднакви условия за всички - да работят до 23:30 часа . 5| 3947 |10.11.2020 Собствениците на заведения - на втора национална среща

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads