Реклама / Ads
7| 3520 |03.04.2021 НОВИНИ

Д-р Аспарух Илиев: Няма данни коронавирусът да остава трайно в мозъка

.
Д-р Аспарух Илиев Източник: стопкадър, БНТ
Засега това, което знаем от различни експериментални данни е, че коронавирусът има достъп до мозъка, но няма данни, че остава трайно там. Това заяви по БНТ д-р Аспарух Илиев от Лабораторията по инфекция на мозъка в Университета в Берн и експерт по безопасност на ваксините.
 

„Самата загуба на обоняние е част от нарушение във функциите на структура, свързана с мозъка. Експерименти с животни, с плъхове показват, че вирусът има способността и качеството да се скрива в мозъка, но за момента нямаме данни, че след преболедуване вирусът остава там. Това, за което към момента имаме данни и което показват изследванията е, че вторичната късна имунна реакция след болестта е причина за остатъчните оплаквания след болестта, които някои описват като постковид синдром, а когато са по-дълги като дълъг COVID, свързани с нарушение в концентрацията, с нарушение в паметта, с възможността да изпълняваме по-сложни занимания. Същите нарушения, когато са в острата фаза на инфекцията обикновено се предизвикат в първите 5-6 дена директно от вируса“, обясни той.

 

По думите му за момента обещаващи резултати дават всички фирми, които разработват лекарствата срещу коронавируса, но те не могат да бъдат алтернатива на ваксинирането.

 

„Ваксинацията в момента остава най-сигурният и най-бързият начин да се справим с проблема. Терапиите с таблетки ще са много интересни и полезни за всички за нас за бъдещето, но няма да бъдат на пазара в близките 4-5 месеца.“

 

По отношение на ваксинацията в Швейцария, както и в България и в цяла Европа, има известен недостиг на ваксини все още. Причините били комплексни.

 

„Ваксинацията се провежда през т.нар. ваксинационни центрове, които са големи доста големи центрове, а пациентите са предварително записани в една схема от групи. Очаква се скоро и джипитата да се включат в тази ваксинация“, уточни д-р Илиев.

 

Според него в България подходът е доста гъвкав заради „зелените коридори“, а основният проблем е нежеланието за имунизация. За него е недопустимо с предимство да бъдат ваксинирани корпоративни клиенти като банки, застрахователни компании и други.

 

Д-р Аспарух Илиев беше категоричен, че „Астра Зенека“ е „изключително безопасна, сигурна и много добра ваксина“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3496 |03.04.2021 Говорителят на ЦИК: Няма да спираме хора, нарушаващи карантината си, да гласуват . 15| 3951 |02.04.2021 Видеонаблюдение при броенето на бюлетините няма да има . 24| 5247 |02.04.2021 Предизборната кампания за Борисов мина ”по вода”. Въпроси нямаше . 4| 3319 |01.04.2021 БХК: Над 15 хиляди души няма да успеят да упражнят правото си на глас заради пандемията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads