Реклама / Ads

11| 2506 |22.06.2021 НОВИНИ

Д-р Аспарух Илиев: Партии ще използват анти-Covid и антиваксинална стратегия в кампанията си

.
Д-р Аспарух Илиев
Много се опасявам, че предстоящите избори ще ни доведат в ситуация, в която определени партии, които използват анти-Covid и антиваксиналната концепция и стратегия като основа на предизборната си кампания. Бихме имали доста несериозен подход към заболяването, а това ще е проблем през есента и зимата. Това коментира пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Университета в Берн.

Според него лекарите в България са една от основните прослойки, която не убеждава и е скептик по отношение на ваксинирането. „Лекарският съюз трябва да стегне редиците си. Недопустимо е в лекарското съсловие да има само 20% ваксиниране“, смята той. Д-р Илиев определи това като „много тъжно и ние сме шампион в това отношение“.

 

„Нямам обяснение. За мен това е нещо изумително“, заяви той.

 

Относно изследванията на „Цибалаб“ за антитела, които показват, че 43% от населението у нас е имало среща коронавируса, д-р Илиев отбеляза, че не може да се разчита на подобни данни.

 

Според него изследването трябва да обхваща хора, които не са били в лабораторията заради съмнения, че са болни, или са имали друг проблем. Скритата бройка може да се установи от случайни проби на хора, които дори не са имали дори притеснения, че са болни.

 

Той сподели своето опасение, че тъй като по думите му тези 43% са „нереалистично високи“, това ще бъде използвано от много хора, които искат да застъпят идеята, че нямаме нужда повече от мерки, а ваксинирането е предостатъчно.

 

„За да бъде представителен резултатът, е необходимо предварително планиране и на случаен принцип, от всички региони на страната хомогенно да се обхване определен брой хора. Именно за да знаем наистина доколко сме заплашени от следваща вълна, е необходимо това проучване да се проведе и то по всички правила“, посочи д-р Илиев.

 

„Новата база данни, обявена от здравния министър, е ценна информация, но това няма нищо общо с въпроса доколко хората са резистентни“, допълни специалистът.

 

Относно установения случай на делта-вариант на вируса у нас от април специалистът отбеляза, че два месеца по-късно тази информация вече е ненужна и безполезна. Д-р Илиев припомни, че много българи живеят във Великобритания и в летните месеци те могат да бъдат източник на нови случаи.

 

„Този единичен случай е само повърхността на айсберга.“

 

„Феномен от превъзбуждане на имунната система от ваксинация няма“, каза още д-р Илиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 6| 2902 |11.06.2021 Румен Чолаков: Младите хора и българите от чужбина отсъстват от листите на партиите . 6| 3585 |09.06.2021 ЦИК определи номерата на партиите и коалициите . 3| 2389 |09.06.2021 Теглят жребия за номерата на партиите и коалициите в бюлетината . 10| 6278 |01.06.2021 Още три партии се присъединиха към голямата лява коалиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ