Реклама / Ads
14| 4351 |27.12.2021 НОВИНИ

Д-р Аспарух Илиев: Вървим към по-спокойна фаза на пандемията, но има доста време дотогава

.
Д-р Аспарух Илиев Източник: БНР
"Със засилване на ваксинацията в цял свят коронавирусът ще започне да мутира към по-поносима форма. Усещането и желанието на всички е, че навлизаме в една малко по-спокойна фаза, но все още има доста време, докато това стане. Очакванията на всички експерти са, че в края на 2022 година постепенно ще видим отслабване на Covid пандемията и ситуацията ще влезе в т.нар. сезонна фаза".

Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн.

 

Той предупреди, че няма съмнение, че през януари предстои нова Covid вълна и тя ще бъде много силна.


"Трябва да започнем много внимателно и структурирано да убеждаваме хората. В България виждам, че не се спазват мерките. Разболяването и смъртността е много по-висока, отколкото в Западна Европа, защото мерките се изпълняват само проформа и нямат никакъв ефект". 

 

Според него правителството трябва да следи за спазването на противоепидемичните мерки, защото иначе "само си играем на контрол на пандемията".

 

Д-р Илиев посочи анализи от Великобритания, които определи като най-достоверни и най-добре проведени:

 

"Те показват, че около 30-35% по-малко от заразените с Омикрон влизат в болница, отколкото инфектираните с предишните варианти на Covid-19. В същото време ще имаме много заразени - ако от 100 заразени ще постъпват в болница не 30, а 20 души, но в същото време имаме не 100 болни, а 1000 - тогава бройката въпреки всичко ще е много голяма".

 

От всички проучвания се знае, че хората, които са ваксинирани, особено и с бустерна доза, или ще бъдат изцяло защитени, или ще прекарат много леко Омикрон варианта, изтъкна медикът и уточни:

 

"Това, което не знаем, е неваксинираните как биха реагирали на този вариант". 

Той отново подчерта, че медицината досега не се е срещала с такъв вирус, който засяга цялото тяло - всички съдове, какъвто е Covid-19:

 

"Дори заразяването на децата - те са с малко симптоми, това не означава, че вирусът няма да нанесе дълготрайни щети на тялото. Бих предпочел моето дете да не прекарва този вирус, а да има защита с ваксина".

 

Неговата прогноза е с бустерната доза на ваксината да се достигне стабилен имунитет и да не се налагат нови дози нататък:

 

"Проблемът е в мутирането на вируса, което е природен феномен".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2748 |10.12.2021 Кузман Илиев: ЕК ни писа двойка с връщането на националния план за възстановяване и устойчивост . 21| 3503 |19.11.2021 Д-р Аспарух Илиев: Делта вариантът е толкова заразен, че който не е ваксиниран, ще се разболее . 25| 9631 |31.10.2021 Лекарят от Берн Аспарух Илиев: След изборите ще има селективно ваксиниране и затваряне на бизнеси . 9| 3343 |20.10.2021 Д-р Аспарух Илиев: Млякото е разсипано, здравната система ще се срине

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads