Реклама / Ads

 

6| 4673 |14.04.2011 НОВИНИ

Атакуват министър Ангелов заради "Дръзки"

.
Аню Ангелов
БСП упрекна управляващите, че заради изпращането на фрегатата „Дръзки" за участие в операцията в Либия много дейности в министерството на отбраната през тази година ще останат без финансиране.

Това стана по време на дебат в парламента, който прие днес доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на страната през 2010 година.

По време на дебата Атанас Мерджанов подчерта, че решението за изпращането на „Дръзки" е взето без министърът на отбраната да запознае МС с незадоволителното състояние на кораба и без да уведоми върховния главнокомандващ.

Припомняме, президентът Първанов реагира остро на това, че военният министър не го е уведомил за решението си за „Дръзки".

В отговор военният министър Аню Ангелов каза, че една от причините да не информира върховния главнокомандващ за „Дръзки е, че не е длъжен, макар че може би морално е бил длъжен да го направи. Ангелов посочи като друга причина това, че Първанов е заявил в блога си преди пристъпването към политическо решение, че България не трябва да участва във военна операция, че остава резервиран към възможностите на НАТО да се справи с тази ситуация.

При предпоставена позиция не сметнах за важно да убеждавам президента, обясни Ангелов.

Той съобщи още, че „Дръзки" ще замине на 27 април - веднага след Великденските празници.

Военният министър призна, че има проблеми с поддръжката на военновъздушните сили, напр. на МиГ-29, но подчерта, че за военноморските сили не е така - и трите фрегати са изправни.

По време на дебата Ангелов беше упрекнат от Иван Костов, че в доклада за отбраната е пропуснато да се отбележи, че миналата година имаше криза в ръководството на служба „Военна информация", предизвикана от президента, отказвайки да назначи предложената кандидатура. Лидерът на ДСБ поиска министърът да отговори защо това е пропуснато в доклада и какво е отражението.

Ситуацията с назначаването на директор на служба „Военна информация" естествено оказа отрицателно влияние, отговори Ангелов. Той не го е посочил в доклада, защото в края на краищата резултатите от работата на службата са ефективни.

Министърът съобщи, че по отношение на финансовата дисциплина са открити пропуски и фрапантни науршения.  Назначеният сега директор на службата работи добре и че очаква проблемите да бъдат преодоляни. Със закона за военното разузнаване ще настъпят съществени промени в служба „Военна информация", засягащи структурата и функциите, съобщи още Ангелов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 6| 4364 |13.04.2011 Корнезов писа слаб на ГЕРБ заради БДЖ . 28| 5298 |11.04.2011 Едва 5 г. затвор за Ковачки заради "чисто минало" . 12| 7778 |11.04.2011 След Великден "Дръзки" отплава за Джамахирията . 17| 5041 |11.04.2011 Горите не остават на царя, отсече министър Найденов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ