Реклама / Ads
17| 5421 |11.04.2011 НОВИНИ

Горите не остават на царя, отсече министър Найденов

.
Мирослав Найденов
Държавата не оставя горите на царя, категорични са Министерството на земеделието и храните. Така ведомството на Мирослав Найденов опроверга информацията на „24 часа“, че в неделя е изтекъл срокът, даден от Софийския окръжен съд на земеделското министерство, за внасяне на материали, нужни за старта на делото.
 

С искова молба, подписана от Мирослав Найденов срещу наследниците на бившите царе Фердинанд І и Борис ІІІ, е предявен иск за признаване правото на собственост на държавата върху всички земи и гори, възстановени от поземлена комисия Самоков на наследниците на бившите царе, посочват от МЗХ.

От предмета на исковата молба е изключен единствено имот № 65231.919.33, с площ 5,121 дка, попадащ в района на дейност на Държавно горско стопанство Боровец.

Въпросният имот е с променено предназначение и за него държавата не може да бъде представлявана пред съда от министъра на земеделието и храните, съобщават още от ведомството.

По подадената искова молба е образувано съдебно производство № 2550/04.11.2009г., по описа на Софийски окръжен съд.

От страна на Министерството на земеделието и храните са предприети всички необходими действия за защита на държавния интерес, в това число и ангажиране на адвокати поради фактическата и правна сложност на казуса.

Юристите от администрацията на Министерството на земеделието и храните и от Изпълнителната агенция по горите са подробно запознати с делото и своевременно са осигурявали необходимото съдействие на адвокатите с оглед ефективното осъществяване на процесуалното представителство.

Неоснователни са твърденията в обратния смисъл, посочват още от ведомството.

Посоченият в публикацията на „24 часа” срок не е изтекъл на 10 април, а изтича на 11 април – първия следващ работен ден съгласно правилата за броене на сроковете, регламентирани с Гражданско-процесуалния кодекс, категорични са от министерството.

Още по тематаНайденов контра на Плевнелиев за царските имоти

Адвокатите, ангажирани с подготовката на защитата, са уведомили министерството за изтичащия срок, за предприетите до момента действия и са мотивирали необходимостта от удължаване на срока за обезпечаване на делото с доказателства, поради причини от обективен характер, уточняват още от ведомството.

Своевременно министърът на земеделието и храните в мотивирана молба до Софийския окръжен съд е поискал удължаване на срока. На 8 април молбата е депозирана в съда.

В резултат на разделяне на имотите, извършено след реституцията им, към настоящия момент те са 67. Настъпили са и промени в процесуалното представителство на държавата по делото с цел оглед на единна политика по водене на делата от страна на МЗХ и МРРБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5741 |11.04.2011 Държавата оставя горите на царя . 37| 5465 |29.03.2011 Пари за по-високи заплати няма, отсече Дянков . 7| 4814 |17.03.2011 Божков и Александров са невинни, отсече СГС . 39| 6225 |20.01.2011 Сините гласуват "въздържал се", остават до Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads