Реклама / Ads
37| 5470 |29.03.2011 НОВИНИ

Пари за по-високи заплати няма, отсече Дянков

.
Симеон Дянков
Социалният министър Тотю Младенов трябва да намери пари за увеличаване на минималната работна заплата, ако иска това да стане. В бюджета за това пари няма. Това заяви днес финансовият министър Симеон Дянков пред ученици, които прие в кабинета си в рамките на инициативата "Мениджър за един ден".
 



След като Сара Асенова пое функциите на финансов министър за един ден, а нейните колеги заявиха, че биха увеличили минималната работна заплата, но след консултации с бизнеса, Дянков припомни своето становище по този въпрос, цитирано от "Дарик".

"Ако министър Младенов продължава да мисли, че това е добра идея, тогава той трябва да ми каже в неговото министерство, в рамките на неговия бюджет какво ще съкрати, така че да има възможности за това увеличаване. Въпросът всъщност е чисто към министър Тотю Младенов оттук нататък. Ако той наистина смята, че трябва да се увеличи минималната работна заплата, да ми каже какво ще съкрати. Например, да направи административна реформа в неговото министерство, една добра идея според мен. С тези пари вече можем да говорим дали това е добра мярка или не. Просто постоянно да се иска от държавата, дайте тук, платете там, без да се мисли откъде идват тези пари, не е нещо, което финансовото министерство прави. Доколкото си спомням, в неговото министерство са правени някакви сметки и са стигнали до около 7 милиона, доколкото помня. В нашето министерство се стига до по-голяма сума, понеже не е само увеличаването на минималната работна заплата; тя е свързана и с увеличаване в някои други сектори, заяви Дянков.

Понеже Министерството на финансите няма да се съгласи да се увеличава минималната работна заплата тази година, затова не правим допълнителен анализ. Но единственият начин, по който този тип идея може въобще да се мисли, е съответно, ако социалното министерство ни каже откъде ще дойдат тези пари от техния бюджет, категоричен бе финансовият министър. Хората в пенсионна възраст ще бъдат освободени от държавната администрация, каза още вицепремиерът Симеон Дянков.

Утре на заседанието на кабинета ще бъде прието постановление всички, които са навършили пенсионна възраст, да получат едномесечно предизвестие, съобщи Дянков. "Утре ще представим доклад в Министерски съвет. Аз бях поискал този доклад преди седмица, просто да видя министерство по министерство колко са. В Министерството на финансите са нула, понеже ние от самото начало дойдохме с идеята, че щом законът е такъв, че на 60-годишна възраст или на 63-годишна възраст за жените и мъже съответно, трябва човек да се пенсионира и така са преценили законодателите, тогава наистина те трябва да се пенсионират, за да си почиват и да дадат възможност на по-млади хора. Направихме такава справка по министерства, утре ще бъде представена в Министерския съвет. И се вижда, че няколко министерства явно са забравили какъв е законът и ние им напомняме с ново постановление, че месец преди някой да стане на задължителната пенсионна възраст, трябва да има автоматично предизвестие - така че и те, и самата държавна администрация да е подготвена за това и веднага да се обявява конкурс. Това всъщност е смисълът на нашето проектопостановление. Месец предизвестие, както по закон, и конкурс", каза още Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5091 |23.03.2011 ВСС резна заплатите на 3-ма магистрати . 7| 4816 |17.03.2011 Божков и Александров са невинни, отсече СГС . 21| 5129 |15.03.2011 Т. Младенов: От юли вдигаме пенсии и заплати . 3| 4981 |02.03.2011 25% увеличение на заплатите, ако си дипломат в Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads