Реклама / Ads
1| 3503 |09.09.2021 НОВИНИ

Атанас Пеканов: Надградихме Плана, няма риск за парите

.
Атанас Пеканов
”Преброяване 2021” е много важно, защото то ще ни даде информацията, която е нужна, за да взимаме правилните решения за България. Трябва да знаем каква е реалността в страната ни - как живеем, къде, колко сме. Дори за районирането, за европейските средства - това е важна информация. Апелът ми е всички граждани да се включат, ако могат онлайн.
 

Това е по-сигурният, по-бързият и безопасен в условията на пандемия. Вчера имаше сериозна атака, която беше отблъсната, сървърът е защитен, всички данни, които до момента са събрани, са защитени. В момента системата функционира правилно. Вече има 180 000 души, които са се преброили и още много, които са започнали анкетата, но по една или друга причина не са я завършили. Водим и разговори дали евентуално да не се удължи срока на онлайн преброяването с оглед на тези няколко часа вчера, когато беше преустановен достъпът. Това каза в студиото на ФАКТИ служебният министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

 

"За Плана за възстановяване и устойчивост трябва да кажем, че парите не са под риск. Риск идва от дългосрочни проблеми, например в сферата на енергетиката, където се изисква, където се иска да се поемат огромни ангажименти и не е ясно дали е редно един служебен кабинет да поема такива ангажименти. Тук е разделителната линия между нас и европейските институции, които ни казват да направим решителни стъпки в декарбонизацията и върховенството на закона. В края на юни в НС казах за тези два отворени проблема. За съжаление, не чух кой знае какви конструктивни предложения - как да дадем това ниво на амбиция, което се изисква и очаква от ЕК, за да получим средства. Ние надградихме предишната версия на Плана на предишните управляващи в сферата на енергетиката, но продължават различните позиции между нас и ЕК, която казва, че много по-бързо трябва да правите тези стъпки за въглищните райони и за декарбонизация на икономиката.


От една страна трябва да бързаме и е време в обозримо бъдеще да изпратим Плана. От друга страна е трудно да задоволим тези изисквания. Продължават дискусиите ни, които не са леки. По-добре е парите да дойдат по-рано, да помогнат по-бързо на икономиката, ще започнат да се реализират проекти. Някои от тях имат цикъл, трябва да се правят тръжните процедури, да се кандидатства, да се прави подбор. Труден е балансът, трябва да защитим и националните си интереси. За върховенството на правото отправих апел към народните представители как очакват това да се случи, защото те са тези, които могат да правят законови промени, ако се налага конституционни промени. Трябваше ни стабилно редовно правителство, а сега на нас ни се налага да поемем ангажименти, които да изпълнява следващия парламент, каквато и да е неговата композиция", коментира Пеканов.

 

Той заяви, че споделя виждането на ЕК, че трябва да вървим към зелен преход, но това не може да се случи изведнъж и под давление.

 

"Трябва да сме сигурни, че ще запазим работните места. Трансформацията ще отнеме време и част от нея ще се случи чрез т. нар. Фонд за справедлив преход - 1,2 млрд. евро, които България трябва да получи и да ги инвестира. Когато стане икономическо неефективно въглищните централи да работят, хората да имат други възможности, но това не може да се случи изведнъж, именно защото не искаме да рискуваме благоденствието на хората в региона", обясни Пеканов.


"Тази година е година на възстановяване, а с това идва и покачване на цените. Важно е да има достатъчно социални мерки за най-застрашените. Тук е важна и актуализацията на бюджета. Надявам се в парламента да вземат правилните решения. От това зависи в следващите месеци хората да имат подкрепа. Има поскъпване в много сфери и това трябва да се адресира през фискалните мерки. Аз споделям мнението, че високата инфлация е по-скоро временна. До 2% е търсената инфлация от Централните банки, над 2% започва да става притеснителна и трябва да се търсят мерки. Тъй като част от инфлацията е в резултат на високата икономическа активност, такива нива на растеж - 9-10% на месечна база догодина няма да имаме най-вероятно. Глобализацията, която няма да спре с пандемията, пък сваля инфлацията. Така, че инфлацията не е големият проблем, но тя е социален проблем и трябва да се търсят решения.


Концепцията за енергийна бедност сега е заложена в Плана и ще можем да правим мерки, които да са таргетирани към най-бедните. Много други такива стъпки трябва да се правят. В България социалната система е била неглижирана. Въвеждането на необлагаем минимум може да помогне на хората с най-ниски доходи. Тази идея е заложена в почти всяка една данъчна система в страните от ЕС. България единствена няма такъв необлагаем минимум. Това прави данъчната система относителна регресивна заради тавана на осигуровките. Важно е кога ще бъде въведена - в момент на криза би било добре, при силна конюнктура може би няма нужда, защото не е ясно дали ще повиши потреблението", коментира служебният вицепремиер.

 

Пеканов заяви, че вижда бъдещето си по-скоро в академичните среди и няма да участва в предизборната кампания.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3849 |09.09.2021 Атанас Зафиров, БСП: Нужно е обединени с европейските ни парньори да се опитаме да отговорим на предизвиквалството с мигрантската криза . 10| 3581 |08.09.2021 Десислава Атанасова видя зад скандалите в парламента за пенсиите ръката на президента Радев . 4| 6100 |07.09.2021 Атанас Атанасов: Готви се доклад за незаконното подслушване, част от него ще бъде огласен . 1| 3764 |06.09.2021 Атанас Пеканов: Бъдещето на България зависи от всеки един от нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads