Реклама / Ads
4| 3638 |26.01.2023 НОВИНИ

Атанас Семов: Не изключвам в наши дни неграмотността да се ”канонизира”

.
Източник: стопкадър, bTV
Не изключвам в наши дни неграмотността се да ”канонизира”. Днешното опоганчване на езика е равносилно на разравяне на гроба на Вазов или на повторното му погребване още по-дълбоко в още по-пълна забрава на неговия зов за българския език.
 

Това каза конституционният съдия проф. Атанас Семов в ефира на bTV.

 

"Унищожаването на езика е една от най-преките магистрали към самоунищожението на нацията. Защото правилата на езика са първите правила на обществото. Човек се сблъсква първо с езика и после благодарение на него може да научи и да разбере всички останали правила на обществото", допълни той.

 

Човек се сблъсква първо с езика и после благодарение на него може да научи и да разбере всички останали правила на обществото".

 

Семов обясни, че е възмутен от чуждиците, които постоянно се използват от политици и журналисти в публичното им говорене.

 

"Окепазяването на българския език е достигнало до равнища, които не ни позволяват нито повече да търпим, нито да си затваряме очите и да мълчим. За съжаление публичното говорене, на първо място на политици, но за съжаление и на журналисти, е пълно с нелепи абсурдни примерни за тежка неграмотност, граничещи с отказа от смисъла на словото.

 

Да кажеш "стартират преговори" означава неразбиране на смисъла на думата. Може ли да стартира заседание, мандат, проверка може ли да стартира. А всеки втори телевизионер го използва. Че даже съм чувал, че "стартира началото на заседанието".

 

Могат да стартират само спортистите. Има толкова нормална и сто пъти по-лесна за използване дума - започва. Непонятно ми е какъв императив кара иначе интелигентни хора да говорят по този толкова неадекватен начин. Използването на такива напълно неуместни чуждици съсипва езика. Да кажеш "стартира заседание" означава да не искаш да използваш смисъла на думите. Примери мога да дам десетки", каза той.


"Всеки втори "инициира" и "таргетира" и непременно "интервенира". Доставките задължително се "диверсифицират". Всичко се "приоритизира", разходите задължително се "оптимизират", кадрите се "квалифицират", кандидат министъра имал "експертиза". Абе, хора, експертизата е анализ на специалист, въз основа на проведено от него проучване, изследване на даден въпрос. Става дума за подготовка, за учения и знания. Не можеш да имаш експертиза. 

 

Пенсионерите живеят от "индексация" до "компенсация" и все се чудят какво да "консумират". Всяка втора дума е "ескалация".  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3122 |20.01.2023 Атанас Пеканов: България в момента си има един чудесен министър-председател . 6| 3418 |18.01.2023 Атанас Атанасов: ”Нексо” е прокурорско-герберска уйдурма . 1| 3038 |18.01.2023 Атанасовден е! Според народните поверия от днес зимата си отива . 4| 3091 |15.01.2023 Атанасова за третия мандат в БСП: Разчитаме го като желание да не се състави правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads