Реклама / Ads
15| 4483 |11.02.2022 НОВИНИ

Надежда Йорданова: Мнозинството има гръбнак да върне усещането за справедливост в обществото

.
Надежда Йорданова
Объркана - това е най-краткото определение на нашата държава. Това вреди на всички ни, защото руши държавността. Институциите трябва да говорят чрез своите правомощия. Това каза по БНТ правосъдният министър Надежда Йорданова.
 

Бях привикана в противоречие със закона.  КПКОНПИ изисква да предоставя сигналите срещу главния прокурор. Министърът не е нито разказвач на истории, нито куриер. Ще спазя закона и ще изпратя документите. 


Победата ще е налице, когато в обществото се увеличи усещането си за справедливост. Промяна на главния прокурор е само първа и малка крачка в тази посока. Ние имаме проблем с института на главния прокурор - той е безотчетен и безконтролен. 

Времето за искане на оставки приключи. КС постави точка на този процес. Отвори се пътя аз да искам предсрочно прекратяване на главния прокурор. Чакаме да влезе решението в сила в ДВ.  В първия възможен момент ще сезирам ВСС. 


Задължена съм по конституция да сезирам ВСС. Не мога да си позволя да приема, че една законова процедура е обречена. Този път ВСС ще бъде длъжна да разгледа аргументите по същество. Така ще отговори на теста на обществото дали е готов да оправдае очакванията на обществото. Чакаме всеки член на ВСС да се държи като професионалист. След няколко месеца тези хора трябва да се върнат на старите си места с достойнство.


Трябва промените да вървят успоредно. Вярвам, че НС ще положи усилие да постигне консенсус за конституционни промени.  


Публичното говорене и медийните публикации имат значение. Нека да не забравяме случаите за нарушена презумпия за невиновност. Интересно защо в определени случаи прокуратурата решава да се сезира, а в други отказва. Това мнозинство има кураж и гръбнак, за да започне необратимия процес за завръщане на усещането за справедливост в обществото. Това е процес, който не става за ден-два. Имаме решимост и сме готови и работим в тази посока. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5621 |07.02.2022 Надежда Йорданова отказа на Цацаров. Няма да се яви на изслушване в КПКОНПИ . 28| 5321 |06.02.2022 Надежда Нейнски: Поведението на България за кризата с Украйна е необяснимо . 12| 3887 |31.01.2022 Н. Йорданова: Европа е наясно със ситуацията у нас и трудно може да бъде заблудена с „прах в очите“ . 16| 6136 |28.01.2022 Йорданова: Ще задействам процедура по освобождаването на Гешев при положително становище от КС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads