Реклама / Ads
0| 3497 |25.05.2022 НОВИНИ

Надежда Йорданова: Законът за закриването на спецправосъдието влиза в сила от 1 юли

.
Надежда Йорданова
Вярвам, че Конституционният съд ще разгледа задълбочено въпроса за спецправосъдието. Законът за закриването на спецпправосъдието не противоречи на основния закон. С решението ще се сложи точка дали е законосъобразно или не това. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова.
 

Имаше емоционални становища при обсъждане на законопроекта. Законът влиза поетапно в сила, както е записано в разпоредбите. Специализираният съд и прокуратурата трябва да изпълнят закона.

 

Законът влиза от 1 юли. До този момент делата продължават да се гледат от същите състави, дори и след закриването на спецправосъдието. Делата ще продължат да се гледат, прокурорите ще работят по висящите преписки. Трябва сега да се подготвят офисите за предаване, обясни министърката пред bTV.


Преназначаването на магистратите е правомощие на ВСС. Всеки магистрат може да заяви дали иска да се върне там, откъдето е дошъл в спецправосъдието. Може да подаде молба и за друго място. Това ще реши пленумът на ВСС.


Тя коментира и сагата с КПКОНПИ: Преди да вляза в студиото имаше среща в парламента по тези въпроси. Решението за КПКОНПИ се бави. Мислех, че може да се справим в по-бързи срокове. Войната в Украйна отне от времето за изглаждане на отделни текстове. Работи се както от депутати, така и от специалисти от министерството на правосъдието.

 

"Очакването за антикорупционния орган спрямо правосъдната реформа е голямо, разбирам. В сферата на конфискация на имущество проблемът се задълбочава ежедневно. В рамките на 10-тина дни Европейският съд за правата на човека откри несъответствия в България с Европейската конвенция за големи суми. Така че, ние не можем да отлагаме този проблем, трябва да го решим сега. В плана за възстановяване и устойчивост, планът, който е заложен тези закони да бъдат приети, е септември. Това означава, че следващите седмици това трябва да се гледа в парламента.

 

Измененията в търговския закон засягат две големи теми - процесът за несъстоятелността и процесът за стабилизация. Тези разпоредби обхващат целия бизнес спектър в България, всички бизнес търговци и една група хора, а именно лицата, които се самоосигуряват, хората със свободни професии. Ние целим да се даде втори шанс на хората, които са имали бизнес затруднения, за да имат бизнес начинания. Забързваме процедурите и ги правим по-прозрачни." - успокои министърът.

 

Нямаме регистър на случаите за домашно насилие. Това пречи на вземане на мерки за превенция, каза още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3857 |20.05.2022 Министър Йорданова: До 30 дни ще е готов законопроектът за разследване на главния прокурор . 0| 3358 |18.05.2022 Надежда Йорданова: Конституционното дело не спира закриването на специализираните съдилища и прокуратури . 0| 3373 |17.05.2022 Министър Йорданова: КС ще потвърди, че парламентът може да закрива съдилища . 0| 3058 |12.05.2022 Надежда Йорданова е в Страсбург, срещна се с почетния председател на Венецианската комисия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads