Реклама / Ads
0| 3373 |17.05.2022 НОВИНИ

Министър Йорданова: КС ще потвърди, че парламентът може да закрива съдилища

.
Надежда Йорданова Източник: БГНЕС
Важно е, че Конституционният съд (КС) ще се произнесе относно това дали приетият от 47-то Народно събрание Закон за промените в Закона за съдебната власт съответства на Конституцията или не, защото ще се сложи край на спекулациите дали Народното събрание има или няма правомощие да закрива съдилища. Това коментира пред журналисти министърът на правосъдието Надежда Йорданова, цитирана от БТА.
 

Според нея съдът ще потвърди, че промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива специализираното правосъдие, съответстват на Конституцията.

 

Днес Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на главния прокурор за установяване на противоконституционност на текстове от Закона за съдебната власт. На 4 май главният прокурор Иван Гешев внесе искането си - той оспорва текстове, които се отнасят до закриването на специализираните съдилища и прокуратури и съответните следствени органи, до статута на магистратите и служителите, промяната в подсъдността на наказателните дела, сроковете за влизане на определени текстове от закона в сила.

 

На въпрос дали образуваното от Конституционния съд дело по искане на главния прокурор Иван Гешев, ще попречи на действието на закона, министър Надежда Йорданова заяви, че наличието на такова дело не спира прилагането на действащ закон.

 

Тя коментира и решението на Върховния административен съд, който задължи Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа частично и случая „Жоси“, посочен в предложението й за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Йорданова посочи, че ще обжалва решението на ВАС, което отхвърля нейната жалба срещу отказа на ВСС да допусне разглеждане в цялост на всички случаи, които е посочила в предложението си.

 

ВСС реши, че някои от случаите ще бъдат разгледани частично, а други в цялост. Това предстои да се случи утре, 18 май, по време на заседание на Пленума на ВСС, като след това ще бъде взето решение дали има основание за освобождаване на главния прокурор. ВСС ще разгледа и еднотипното предложение - на база на други случаи, отправено през 2021 г. от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов.

 

Йорданова добави, че не вижда основание ВСС да отложи разглеждането на предложенията за предсрочно освобождаване на главния прокурор утре, „но предстои да видим“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3116 |17.05.2022 Бивш социален министър: Има опасност антиинфлационните мерки да се превърнат в проинфлационни . 0| 3027 |17.05.2022 Турция иска US изтребители, за да пусне Швеция и Финландия в НАТО, твърди люксембургски министър . 0| 11520 |17.05.2022 Дават транспортния министър на прокуратурата за набеждаване . 0| 4755 |16.05.2022 Бивш военен министър: Дано парламентът не се унижи и подкрепи Кремъл пред Швеция и Финландия за НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads