Реклама / Ads
0| 3611 |24.03.2022 НОВИНИ

ВСС прие правилата за предсрочно освобождаване на главния прокурор

.
Иван Гешев, Надежда Йорданова Източник: БГНЕС
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие вътрешните правила за предсрочно освобождаване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. На днешното заседание на ВСС главният прокурор Иван Гешев получи официално предложението на министър Надежда Йорданова за освобождаването му с материалите към него.
 

„Декларирам, че съм получил и подписал предложението“, каза Гешев.

 

С приетите днес правила ВСС разписа сроковете и рамката, по които да се провежда процедурата по предложение за предсрочно освобождаване на „тримата големи“ в съдебната власт. С официалното приемане на предложението и материалите от главния прокурор започват да текат сроковете по процедурата.

Пленумът прие да проведе на 4 април следващото си заседание, на което да се произнесе по допустимостта на предложението на министър Йорданова за предсрочно освобождаване на Иван Гешев, предава БТА.

 

На 2 март министър Йорданова внесе за разглеждане от Пленума на Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев във връзка с девет групи обстоятелства. Такова искане се прави за втори път, след като през 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов инициира същата процедура, но на основание на други данни. Пленумът на ВСС реши тогава да остави без разглеждане като недопустимо внесеното предложение.

 

 Решението на ВСС беше обжалвано във Върховния административен съд (ВАС). След като Конституционният съд реши на 8 февруари, че министърът на правосъдието може да прави предложение до ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС, делото във ВАС беше възобновено. В определението на съда се посочва, че Пленумът на ВСС дължи произнасяне по същество във връзка с искането на министъра на правосъдието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2979 |24.03.2022 Съветът за сигурност на ООН не прие руската резолюция за хуманитарната ситуация в Украйна . 0| 3028 |24.03.2022 Надежда Йорданова: Очаквам правилата за отстраняването на Гешев да бъдат приети днес . 0| 4677 |21.03.2022 Бях видял толкова много смърт, че спрях да я възприемам. Агонията на Мариупол от първо лице . 0| 3880 |21.03.2022 Зеленски: Ултиматумите на Русия могат да бъдат приети само ако Украйна бъде унищожена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads