Реклама / Ads
0| 3172 |11.07.2022 НОВИНИ

Атанас Славов: „Демократична България“ има по-добър шанс от БСП да състави кабинет, ще преговаряме и със Слави

.
Атанас Славов
Предложеният от „Демократична България“ вариант за правителство с третия мандат няма да бъде своеобразен служебен кабинет в рамките на парламента, заяви депутатът Атанас Славов.
 

„Това ще е политически кабинет, ползващ се с подкрепата на партиите в парламента. Политическите лидери ще са в парламента, за да осъществяват ефективен контрол върху работата му и да има политически импулс върху работата му и да може отчетността да върви в правилната посока. Това няма да е чисто експертно правителство, в което някакви анонимни експерти влизат в политическа роля за малко“, каза той пред телевизия Евронюз България.


Атанас Славов заяви, че правителството би се изградило върху принципите и програмата за управление, която партньорите в настоящия кабинет изготвиха. Според него „Демократична България“ има по-добър шанс от БСП да състави кабинет.


„На първо място е идейната близост с основната политическа сила „Продължаваме промяната“, а на второ място – „Демократична България“ привлича по-широка подкрепа от реформаторските среди и хората, които искат България да е уверен член на ЕС и НАТО“, каза той.


„Не на последно място – не сме се проваляли с третия мандат, както БСП в два поредни парламента. Сега политическата ситуация е различна, но отново ще породи много въпроси. Едно е да имаш БСП за коалиционен партньор, друго - символично да държи третия мандат“, добави той.


Атанас Славов потвърди, че „Демократична България“ ще направи опит да върне ИТН на масата на преговорите, за да може да се продължи напред в рамките на доскорошната четворна коалиция.

 

„Разликата е, че в „Демократична България“ винаги сме говорили институционално. Смятам, че колегите от ИТН осъзнаха своята грешка със свалянето на правителството.

 

Това да върнеш потенциално ГЕРБ на власт след 6-7 месеца управление е нещо, което и техните симпатизанти не искат“, каза той.


Заместник-председателят на парламентарната група на „Демократична България“ заяви, че ПП трябва да бъдат убедени, че избори в настоящата ситуация могат само да влошат положението в страната заради натрупващите се кризи – геополитическа и икономическа.


„Не можем да си позволим три месеца страната да е без парламент. Служебният кабинет не може да реализира ефективно управление в по-дългосрочна перспектива и с оглед на предизвикателствата и кризите, които предстоят да бъдат преодолени“, добави Славов.

 

„Надявам се разумът и отговорността да имат преимущество пред радикализма и ясно да оценяваме политическия контекст, в който се намираме“, завърши той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4318 |10.07.2022 Десислава Атанасова: Приемам на шега думите на Борисов за тримата депутати . 0| 3304 |09.07.2022 Атанасов: Преди връчването на третия мандат, Радев да направи нов кръг от консултации . 0| 3029 |08.07.2022 Славов: От ДБ настоявахме да се води институционален разговор с групата на ИТН . 0| 4900 |08.07.2022 Атанас Атанасов: Очаква се мандатът на ПП да не се изпълни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads