Реклама / Ads
3| 2851 |31.10.2022 НОВИНИ

Атанас Славов: Недопустимо е служебното правителство и президентът да ерозират доверието в парламента

.
Атанас Славов Източник: БГНЕС
Отклонение от конституционния модел вижда депутатът от "Демократична България" Атанас Славов. Причината - служебните правителства трябва да са краткосрочни, а парламентът да е с дълъг мандат. Славов изрази надежда, че скоро ще започне разговор по възможните конституционни промени, които не търпят отлагане. Те са свързани както с отговорността на Главния прокурор, така и с необходимите промени в конституцията.
 

Според Атанас Славов от Демократична България големият въпрос за отговорността на главния прокурор „не може да бъде трайно решен без промени в Конституцията".

 

В интервю по БНР той заяви, че тези промени както от българското обществото, така и от европейските партньори. Славов изрази надежда, че Комисията по конституционните въпроси към 48-мото НС ще бъде форумът, в който този дебат ще се развива.

 

Основните политически сили имат концепция за реформи. Демократична България е внесла самостоятелен проект за конституционни промени още в 45-ото Народно събрание.

 

Атанас Славов оглави парламентарната комисия по конституционни въпроси, като допълни, че ще свика комисията при първа възможност - най-късно през другата седмица. Славов посочи, че ще представи план за работа, който включва още по време на първите заседания да бъдат представени основите идеи за реформа, да се проведат консултации с представители на: НПО-та, гражданското общество, академичната общност.

 

Депутатът каза, че ще бъде дадена възможност на всички органи на съдебната власт, както и заинтересованите страни в процеса да представят становищата си в Комисията.

 

Славов посочи, че  отговорност на Главния прокурор може да се потърси по силата на Конституцията за системни нарушения на задълженията, на етичния кодекс, за уронване на престижа на съдебната власт. Депутатът определи, че има множество хипотези, които не изискват наказателно разследване, тъй като: „за тях би следвало да има работещ механизъм за освобождаване на главния прокурор, нещо което не може да стане без промени в Конституцията".

 

Като преподавател по конституционно право Славов посочи, че властта, която „концентрира президентът през служебните правителства, е извън конституционния стандарт.” Според него в предишни парламенти президентът целенасочено е забързвал процедурата, което води до невъзможност да се състави правителство. Сега сме свидетели на обратното: максимално разтегляне на процедурата. Това е позволено от Конституцията. Славов е категоричен, че това е недопустимо, защото по този начин „служебното правителство и президентът ерозират доверието в парламента".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3881 |30.10.2022 Борисов ще е отговорен, ако се стигне до нови избори, категоричен е Атанасов от ДБ . 14| 9850 |28.10.2022 Георги Атанасов: На какво отгоре да ни пуснат в Шенген? . 7| 2886 |25.10.2022 Ген. Атанасов за МВР: Ако трябва да се търси реформа, трябва да се реже до кокал . 7| 5118 |24.10.2022 Ген. Атанас Атанасов: Бойко много иска да ни прегърне, но няма да му се случи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads