Реклама / Ads
37| 8506 |04.11.2023 НОВИНИ

Атанасов: Тончев да си ходи от ДАНС, въвлича службата в активни мероприятия

.
Източник: ФрогНюз
Поздравявам премиера Денков за предложението за освобождаване от поста председател на ДАНС на Пламен Тончев. Призовавам президента Радев да подпише указ за уволнението на Тончев, с който акт да постави начало на дебата за необходимостта от радикална реформа на българските специални служби.
 

Повод за призива му е скандалът с доклада на ДАНС, подписан от заместника на Тончев Деньо Денев, който накара ЦИК да отмени машинното гласуване. След сагата премиерът акад. Николай Денков поиска от Тончев да посочи нов човек за свой заместник, но по думите на министър-председателя, е срещнал отпор. Вчера стана ясно, че Денков е изпратил мотивирано предложение за освобождаването на Тончев от поста до държавния глава Румен Радев. От “Дондуков 2” не са коментирали. 

 

Това написа във Facebook лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов. 

 

Атанасов е категоричен - недопустимо е въвличането на ДАНС в активни мероприятия за дестабилизиране на властта и манипулиране на вота на гражданите с цел политически инженеринг. Недопустима е и липсата на обективна и трезва оценка на външните заплахи за националната сигурност, смята още ген. Атанасов. 

 

“Скандален е отказът за предоставяне на актуална оперативна информация на висшия орган на изпълнителната власт, с което се възпрепятства възможността за вземане на своевременни и правилни държавнически решения в защита на националния интерес”, пише още Атанасов.

 

Той се обяви за пореден път за реформа в службите. 

 

“Наложителна е спешна актуализация на Стратегията за национална сигурност на Република България, която да отразява динамиката на съвременните рискове и заплахи в средата за  сигурност, и да посочва националните интереси, приоритети и политики в тази област. Първостепенно внимание трябва да се отдели на противодействието на руското хибридно влияние и шпионаж, киберсигурността, сигурността на суровините и енергията, защита на критичната инфраструктура, противодействието на прането на пари. 

Ще предложа засилване на правомощията на Съвета по сигурността към МС, който да се превърне в ефективен контролен и координационен орган на дейността на разузнавателната общност, наред с парламентарния контрол. 

 

Време е българските специални служби да заработят професионално, обективно и безпристрастно при спазване на принципа за политически неутралитет, подобно на модерните служби на страните членки на НАТО и ЕС”




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5466 |04.11.2023 Фон дер Лайен: Киев напредва отлично по пътя към ЕС . 16| 4608 |04.11.2023 СБУ разследва руския патриарх Кирил . 11| 4119 |04.11.2023 Ракети са ударили училище в бежански център на ООН в Газа . 1| 4323 |04.11.2023 Проливен дъжд превърна улици в цялата страна в реки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads