Реклама / Ads
7| 4223 |06.11.2023 НОВИНИ

Радев пак нападна правителството - този път за ДАНС. Намекна и за оставка на кабинета

.
"Оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото е спазил закона", каза пред журналисти държавният глава Румен Радев относно поисканото от премиера акад. Николай Денков освобождаване на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). 
 

Радев участва в кръгла маса на тема "Прилагане на достъпни технологии и продукти с голям асиметричен ефект в съвременните конфликти". Събитието е в резиденция "Бояна" в София и се организира от президентската институция. На форума присъстват представители на Министерството на отбраната, на учебни заведения, които подготвят кадри в областта на националната сигурност, както и на български компании от сферата на отбранителната промишленост.

 

Радев обяви, че ще се запознае с представените аргументи относно искането за предсрочно освобождаване на Пламен Тончев.

 

"Реалните мотиви са известни отдавна, чухме ги в "онзи запис", те целят овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него", заяви Радев.

 

Радев посочи още, че е чул внимателно изявлението на премиера акад. Денков от петък вечерта и допълни, че в закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен председателя на ДАНС. Сред тях, по думите на Радев, не фигурира липса на доверие от страна на Денков.

 

"По логиката на министър-председателя самото правителство трябва незабавно да си подаде оставката, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие", добави Радев.

 

"Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването", каза още той.

 

В петък премиерът акад. Николай Денков поиска освобождаването на шефа на ДАНС Пламен Тончев, след като той отказа да освободи своя заместник Деньо Денев. Причината - скандалният доклад на ДАНС, който накара Централната избирателна комисия да отмени машинното гласуване за първия тур на местните избори. Мотивите за освобождаването на Тончев са били изпратени до президента Румен Радев. 
 

Президентът благодари на всички граждани, които са излезли и са гласували. Той поздрави всички нови кметове и общински съветници с победата. 

 

"Всеки нов кмет идва с очакването за промени към и това за по-добро, но това е голяма отговорност", заяви той.

 

"Местната власт ще трябва да се справи с последствията от ниската избирателна активност, която неизбежно влече и понижена легитимност", допълни Радев.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 19006 |06.11.2023 Борисов си хапе з…..а от яд, но се прави на корав. Наглецът като прани гащи . 0| 4279 |06.11.2023 Видяхте ли полярното сияние над България вчера? Ето обяснението за него . 3| 4421 |06.11.2023 Пазарджик има нов кмет след впечатляваща победа: Петър Куленски успя да стопи цели 23% между първи и втори тур . 0| 5210 |06.11.2023 Новият кмет на Благоевград Байкушев: Ще поставим града на инвестиционната карта на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads