Реклама / Ads
4| 5038 |10.12.2012 НОВИНИ

Атанасова ще настоява за по-високи глоби

.
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обяви, че ще иска отнемането на лекарските права на д-р Зайцаров, който бе пиян по време на дежурство и в ръцете му почина пациент, на когото е сложил две инжекции.
 

”През миналата седмица събрах на среща всички директори на университетски болници, за да ги информирам, че е недопустимо хора да умират в линейката, докато медици се разправят кой какво е направил. Малко след това стана случаят във Варна, при който лекар, употребил алкохол, се яви на адрес, а след две манипулации пациентът е починал. Ще искам да бъдат отнети лекарските права на този лекар, а срещу него се води и досъдебно производство”, коментира Атанасова пред БНТ.

Министърът каза още, че кардиоболницата в София ще бъде глобена с 8000 лева, след като от заведението са отказали да приемат пациент в линейка.

”Пациентът е починал, докато лекарите от болницата и линейката са се разправяли. Оказва се, че лекарят в спешен кабинет е отсъствал, а невролог е преглеждал друг пациент. Докато тече суетнята, пациентът умира в линейката. Болницата ще бъде глобена с 8000 лева, а двамата лекари – от 100 до 600 лева. Такива санкции са заложени в наредбата”, добави Атанасова.

Според нея взаимоотношенията лекар - пациент не могат да се гарантира в един административен акт като този за защита на лекарите по време на работа, това е по-скоро се определя от възпитанието.

Попитана дали кризата около кръвните центрове в страната е отихнала, Атанасова заяви, че проблемът там е решен.

Относно бюджета за 2013 година, тя заяви, че това е най-големият получаван досега. Ще бъде гарантирано финансирането на всички дейности, които остават в министерството като Фонда за лечение на СПИН, Фонда за лечение на деца и др.

Запитана дали е вярно твърдение на финансовият министър Симеон Дянков, че се наливат едни пари в здравеопазването, а това е една нереформирана система и средствата потъват, Атанасова заяви, че това е така и едва ли има някой, който да отрече нуждата от реформа. "Трябва да се изяснят много неща - като това дали Националната здравна карта да е задължителна, дали здравните заведения трябва да са търговски дружества и редица други въпроси. Но това не може да бъде решено до края на този мандат.

Когато заех поста като здравен министър заявих, че моят приоритет е Спешната помощ и възнагражденията. Парите от 1 юни са увеличени с 17%, знам, че това не са много средства, но това са възможностите на този бюджет. Друг мой приоритет бе защитата на лекарите и закона мина на първо четене", обясни тя.

Десислава Атанасова призова колегите си от БЛС да подпишат Националният рамков договор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5185 |07.12.2012 С. Игнатов си настоява: Протестът на учените е политически . 13| 6399 |01.12.2012 Д. Атанасова: Болница не може да отказва прием на пациент! . 4| 5491 |20.11.2012 Атанасова освободи от длъжност директора на "Пирогов" . 8| 5613 |14.11.2012 Атанасова се срещала с хематолозите само, за да им "набие канчетата"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads