Реклама / Ads
69| 7631 |23.07.2023 НОВИНИ

Атлантическият съвет след скандално изказване на руски депутат: Изгонете Митрофанова

.
Елеонора Митрофанова
Атлантическият съвет изпрати своя позиция по повод поредната руска хибридна агресия срещу България свързана със скандалното изказване на зам. председателя на руската Дума Пьотр Толстой.

Позицията е изпратена и до президента, председателя на Парламента, премиера и министрите на външните работи, вътрешните работи и отбраната на Република България, както и за информация до посолствата на съюзните държави от НАТО и на партньрските държави от Черноморски регион - Украйна, Грузия и Молдова.

 


Ето цялото съдържание:

 

"Скандалният руски депутат Пьотр Толстой, зам.-председател на долната камара на парламента, в телевизионно предаване посочи България и Румъния като евентуални цели на руска военна агресия. За да достигне до тях, обаче, Русия първо трябва да приключи с Украйна. Толстой предвижда за дестабилизация на България да бъдат използвани руски граждани, пребиваващи в страната ни. "В България по цялото крайбрежие са наши граждани. Те ... ще започнат да демонстрират... В този смисъл няма никакви проблеми."

Припомняме, че това не е първото скандално изказване на Толстой спрямо нашата страна. През 2016 г. той заяви следното: "България ще я купим цялата. Половината от крайбрежието й вече купихме“. Впоследствие му се наложи да се оправдава, че думите му са били извадени от контекст.

Това изказване е част от руската хибридна агресия против България и не трябва да бъде оставено без последици.

Правителството трябва задължително да реагира на тази нова нагла хибридна провокация на заместник-председателя

на Думата Пьотр Толстой.

България е на само мишена на руската хибридна война, но и държава, върху която Кремъл иска да установи контрол. За целта Путин няма да подбира средствата. За него всичко е въпрос на възможности и ако те са налични, България също може да стане обект на руска военна агресия.

Във връзка с тази нова хибридна атака, България трябва да реагира официално и решително със следните спешни по-важни ходове за гарантиране на суверенитета ни:

1. Задължително е в МВнР да бъде извикана руската посланичка Елеонора Митрофанова, за да й бъде връчена остра протестна нота.

2. Да бъде намален броят на руските дипломати и този на административно-техническия персонал на посолството, така че да стане равен с този на нашите служители в посолството ни в Москва.

3. Да бъде обявена Елеонора Митрофанова за persona non grata.

Първите три стъпки трябва да бъдат направени едновременно още в понеделник, 24 юли 2023 г.

4. Министър-председателят да разпореди на ДАНС да му представи анализ на уязвимостта на България за руското хибридно влияние, с особен акцент върху руските граждани и притежаваните от тях недвижими имоти по българското Черноморие. Анализът да бъде придружен и с план за действие за превенция и пресичане на руската хибридна подривна дейност в това направление.

5. Народното събрание и правителството да продължат с поетия курс за премахване на възможностите Кремъл да продължава да извършва хибридна агресия против нас. След "Росенец" е ред и на "Камчия". Законодателната и изпълнителната власти, в сътрудничество със съдебната, следва бързо и ефективно да демонтират инфраструктурата на руската хибридна война против България. В тази връзка, като спешна стъпка, трябва да се отнеме от Москва собствеността на Санаториално-оздравителния комплекс "Камчия“.

6. Призоваваме ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС да защитят суверенитета на България против посегателства на Кремъл, който използва своя политическа агентура за влияние в България, като незабавно стартират процедура по отнемане на конституционни правомощия на пРезидента. В тази връзка предлагаме служебното правителство да бъде премахнато. Президентът не трябва повече да бъде главнокомандващ на българските въоръжени сили. Президентът трябва да бъде освободен и от правомощията си да назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили, както и да удостоява с висши военни звания. Това трябва да бъде споделено между Министерския съвет и Народното събрание, под предварителен и засилен парламентарен контрол.

Не на последно място, от пРезидента трябва да се отнемат правомощията да назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации. Що се оставя до правомощието да представлява България в международните отношения, следва изрично да бъде разписано в Конституцията, че това се извършва стриктно в съответствие с решенията и позициите на правителството. Изпълнителната власт формира и осъществява външната и отбранителната политика, а президентът я следва и изпълнява.

Във връзка с тези спешни предложения за действие, напомняме, че на 31 юли 2022 г. Атлантическият съвет на България излезе с декларация-призив към евроатлантическите дясноцентристки и десни партии, съдържаща 40 стъпки за дерусификация и декомунизация на България. Засега изпълнението й необяснимо защо се бави. https://atlantic-council.bg/40-stapki-za-dekomunizacia-i…/

България за пореден път днес е подложена на хибридна атака от страна на Кремъл, но ние не сме троянски кон на Москва.

Троянският кон умря!

Призоваваме евроатлантическото мнозинство активно да поеме защитата на държавата. Защото само с усилията и гласовете на гражданското общество трудно ще устоим на кремълската хибридна агресия.

 

Атлантически съвет на България"


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 6232 |23.07.2023 След ”златните пържоли” вземат пари и за лед . 3| 2495 |22.07.2023 Най-малко осем цивилни в Украйна са загубили живота си вследствие на руски удари . 0| 2435 |22.07.2023 Мъж и жена пострадаха тежко след пожар в камион . 1| 2853 |22.07.2023 Кардиологът проф. Иво Петров с ценни съвети как да помогнем при сърдечен арест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads