Бъдни вечер е. Нека има мир в душите ни
![.](/images2/Jessica/budni-vecher.jpg)
Целият християнски свят очаква Рождество Христово. Това е най-светлият празник. Дни наред кипи подготовка.
Според традицията преди да се нареди трапезата за Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник.
Ястията на трапезата за Бъдни вечер трябва да са точно определен брой. Най-често 7 (колкото са дните от седмицата) или 9 (колкото време трае бременността). В някои места на България ястията са 11 или 12 (колкото месеца има в годината).
Трапезата трябва да е отрупана с всичко, което се смята, че се произвежда в домакинството: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В различни краища правят също тиквеник или зелник.
Всеки от семейството трябва да опита от всички ястия, за да му върви през годината.
Най-възрастният в къщата казва молитва и разчупва питката като я подава от най-възрастния към най-малкия. На когото се падне парата, той ще има здраве и късмет през цялата година.
От трапезата не се става, а ако се наложи, човек трябва да върви приведен. След вечеря храната се оставя на масата до сутринта.
Моля, подкрепете ни.
![Visa](/theme/03/assets/img/pmcards/visa.png)
![Mastercard](/theme/03/assets/img/pmcards/mastercard.png)
![Visa-electron](/theme/03/assets/img/pmcards/visaelectron.png)
![Maestro](/theme/03/assets/img/pmcards/maestro.png)
![PayPal](/theme/03/assets/img/pmcards/paypal.png)
![Epay](/theme/03/assets/img/pmcards/epay.png)