Реклама / Ads
7| 3945 |18.10.2023 НОВИНИ

Байдън в Израел: Какво каза президентът на САЩ по време на посещението?

.
В сряда президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че смъртоносният взрив в болница в ивицата Газа изглежда е бил причинен от "заблудена ракета, изстреляна от терористична група", и обеща подкрепа на израелците и хуманитарна помощ за страдащите палестинци.
 

Байдън пристигна в Тел Авив на бързо посещение, за да предложи твърдата подкрепа на САЩ след нападението на 7 октомври срещу израелски селища и военни бази от базираните в Газа палестински въоръжени формирования на Хамас, които убиха 1400 души и взеха около 200 заложници, предаде "Ройтерс".


Пътуването му беше прекъснато от смъртоносна експлозия в болница Ал Ахли ал-Араб във вторник вечерта. Палестински официални лица обвиниха за нея израелски въздушен удар. Израел заяви, че взривът е причинен от неуспешен ракетен изстрел на палестинската войнствена групировка "Ислямски джихад", която отхвърли вината.


"Въз основа на информацията, която видяхме до момента, изглежда, че това е резултат от заблудена ракета, изстреляна от терористична групировка от Газа", каза Байдън.


"Съединените щати недвусмислено се обявяват за защита на цивилния живот по време на конфликт и аз скърбя за семействата, които са били убити или ранени от тази трагедия", посочи той.


Байдън заяви, че САЩ ще предоставят 100 млн. долара ново финансиране за хуманитарна помощ в Газа и окупирания Западен бряг. Съединените щати призоваха Израел да допусне хуманитарна помощ в помощ на палестинците.

 

Президентът заяви, че тази седмица ще поиска от Конгреса безпрецедентна помощ за подпомагане на Израел в борбата му с Хамас - помощ, която се очаква да бъде включена в огромен пакет от 100 млрд. долара в Конгреса.

 

Но той също така предупреди израелците, че не трябва да се поддават на "гнева" си след нападението и да следват закона за войната.

 

"Вие сте еврейска държава, но също така сте и демокрация", каза Байдън след среща с израелските лидери. "Подобно на Съединените щати, вие не живеете по правилата на терористите. Вие живеете по правилата на закона... Не можете да се откажете от това, което ви прави такива, каквито сте".

 

Байдън подчерта, че огромното мнозинство от палестинците не са свързани с Хамас.

 

"Палестинският народ също страда много", каза Байдън. Според палестинските власти ответните израелски удари след нападенията на Хамас са убили повече от 3000 палестинци.

 

Приблизително по същото време в сряда САЩ наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която щеше да призове за хуманитарна пауза в конфликта между Израел и палестинските бойци на Хамас, за да се позволи достъп на хуманитарна помощ до ивицата Газа.

 

Президентът направи препратка към нацисткия Холокост от Втората световна война, когато каза, че Израел има подкрепата на своите приятели.

 

"Ние няма да стоим безучастни и да не правим нищо отново. Нито днес, нито утре, нито някога", каза той.

 

По-рано той заяви, че е задал трудни въпроси на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху по време на срещата, на която двамата са обсъдили и хуманитарните нужди, помощта за сигурността и информацията за безследно изчезнали американци.

 

"Зададох трудни въпроси като приятел на Израел. Ние ще продължим да възпираме всеки участник, който иска да разшири този конфликт", заяви Байдън в публикация в X, известен преди като Twitter.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4114 |18.10.2023 След вето от САЩ, резолюцията за Израел и Хамас на Съвета на ООН не беше приета . 2| 3964 |18.10.2023 Жените у нас получават по-ниско заплащане от мъжете, показа правителственият доклад за равноправие . 44| 53755 |18.10.2023 Kога затварят въглищните централи в ЕС по държави? Оказва се, България е от последните . 1| 3939 |18.10.2023 Иран и Израел, две страни с ядрен потенциал. Какво предстои ако конфликтът се разрасне?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads