Реклама / Ads
45| 3393 |19.02.2022 НОВИНИ

Байдън: Путин е взел решение да нахлуе в Украйна

.
Джо Байдън Източник: БГНЕС
Руския президент Владимир Путин е взел решение за нахлуване в Украйна в рамките на следващите няколко дни. Това стана ясно от изявление на американския президент Джо Байдън пред журналисти в Белия дом. Той цитира анализи на разузнаването като каза, че цел на Путин е столицата Киев.
 

В изказването си, за първи път от началото на кризата, американският лидер борави с конкретика за очакванията от Путин.

 

От Белия дом Байдън уточни, че САЩ привличат вниманието към „плановете на Русия няколко пъти, не защото искаме конфликт, а защото правим всичко по силите си да премахнем всякакви причини, с които Русия може да се оправдае за инвазия в Украйна“. 

 

Американският президент говори за дезинформационна кампания, целяща публиката в Русия в това число, за украинско нападение в Донбас. Байдън каза, че за подобни твърдения няма доказателства и те противоречат на най-обикновената логика, a именно защо „украинците да изберат този момент, с над 150 хиляди военни по границата, за да ескалират“ конфликта.

 

Вашингтон е обезпокоен от ескалацията и разчита случващото се като решение на Путин да пренебрегне дипломацията, но „все още не е твърде късно (Русия – б.а) да го деескалира и да се завърне на масата на преговорите“, заяви Байдън.

 

Една от възможностите е среща между държавния секретар Антъни Блинкън и руския му колега Сергей Лавров, но условието на администрацията на Байдън е Москва да не нахлува в Украйна.

 

Американският президент направи изявлението си след разговор за кризата с лидери от Канада, Великобритания, НАТО и Европейския съюз, сред които президентите на Франция, Полша и Румъния, както и германският  канцлер.

 

Според Белия дом по време на разговора лидерите са поели ангажимент за продължаване на търсене на дипломатичен изход и също готовността си да наложат бърза и координирани икономически последствия в случай, че Русия избере да задълбочи конфликта. Лидерите са дискутирали и начини за защита на източния фланг на НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3403 |17.02.2022 Путин поиска САЩ да изтеглят военните от Източна и Централна Европа . 9| 4231 |16.02.2022 Проф. Христов: И хора под Путин вече имат право да пускат ядрено оръжие . 9| 3435 |16.02.2022 Песков отговори на Байдън: Вероятно трябва да се впечатлим, че го е грижа за руснаците . 15| 3476 |16.02.2022 Иванов приема Путин като ”добре въоръжен терорист”, а Гаджев смята, че финансовият министър държи в джоба си Стефан Янев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads