Реклама / Ads
7| 2383 |08.03.2024 НОВИНИ

Байдън: Ще събудя Конгреса, че в Европа се води война

.
Източник: личен архив
През 1941 г. президентът Рузвелт използва речта си пред конгреса, за да предупреди САЩ и американците, че в Европа се води война.  Аз ще направя сега същото. В Европа се води война.
 

Така започна обръщението на президента Джо Байдън за състоянието на съюза.

 

Байдън настоя, че неговият предшественик Доналд Тръмп е казал на тогавашния си руски колега Владимир Путин да "прави каквото си иска", позволявайки по този начин военната операция на Москва в Украйна.

 

Байдън подчерта, че целта на речта му е да "събуди Конгреса" в този "безпрецедентен момент", когато "демокрацията е атакувана" у дома и в чужбина.

 

Той настоя, че Путин "няма да се спре след Украйна" и че "Украйна може да спре Путин, ако ние застанем зад нея и й предоставим оръжия и средства да се защити". Байдън добави, че помощта, която Киев трябва да получи, е блокирана от "онези, които искат да се оттеглят от нашето световно лидерство".

 

Байдън отново потвърди, че Алиансът трябва да помогне на Украйна, тъй като "историята гледа".

 

Джо Байдън започна речта си, сравнявайки момента с този, пред който е бил изправен президентът демократ Франклин Рузвелт през 1941 г., когато Адолф Хитлер е бил в поход в Европа. "Сега ние сме тези, които сме изправени пред безпрецедентен момент в историята, съюзът и да, моята цел тази вечер е да събудя Конгреса, да предупредя американския народ, че това също не е обикновен момент", каза Байдън.







Не беше много отдавна, когато един президент републиканец на име Роналд Рейгън настоя: "Г-н Горбачов, съборете тази стена." Сега моят предшественик, бивш президент републиканец, казва на Путин: "Правете каквото си искате по дяволите". Това е цитат. Един бивш президент действително каза това, прекланяйки се пред руски лидер. Мисля, че това е възмутително, опасно и неприемливо."

 

Джо Байдън не спря с атаките си срещу Доналд Тръмп и неговите съюзници, като повдигна въпроса за нападението от 6 януари и ги обвини, че се опитват да го прикрият:

 

Преди три години, на 6 януари, историята наблюдаваше как бунтовници нахлуха в тази столица и забиха кинжал в гърлото на американската демокрация.

 

Много от вас бяха тук в този най-мрачен ден, всички видяхме с очите си. Въстаниците не бяха патриоти - те бяха дошли, за да спрат мирното предаване на властта, да преобърнат волята на народа.

 

Лъжите от 6 януари за изборите през 2020 г. и заговорите за кражба на изборите представляваха най-голямата сериозна заплаха за американската демокрация след Гражданската война. Но те се провалиха.

 

В заключение Джо Байдън заяви: "В момента, в който се провеждат избори за президент на САЩ, се очаква да се случи нещо, което ще бъде направено:

 

Нашият предшественик и някои от вас тук се стремят да погребат истината за 6 януари. Аз няма да го направя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2320 |08.03.2024 София диша високи нива на азотен оксид . 1| 2315 |08.03.2024 Проф. Рачев: Днес хладно, в събота топло, неделя още по-топло, пак ще мечтаем за джапанки . 1| 2311 |08.03.2024 Росен Костурков, ПП-ДБ: Отправихме покана към ГЕРБ за днес, за да не губим време . 11| 2488 |08.03.2024 Първият медицински хеликоптер без черна кутия и с незатваряща се врата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads