Реклама / Ads
3| 3283 |22.02.2021 НОВИНИ

Българи в чужбина настояват за спешна промяна в закона за повече секции

.
Източник: БГНЕС
Българи, живеещи в чужбина, настояват за спешни промени в Изборния кодекс, които да облекчат гласуването зад граница на предстоящите на 4 април парламентарни избори.
 

От "Мрежа на изборните доброволци в чужбина" са публикували петиция с исканията си. Те настояват депутатите да променят Изборния кодекс преди да е изтекъл мандатът им, за да отпадне или за да бъде смекчено законовото ограничение в страни извън ЕС да се откриват до 35 секции за гласуване. Конкретният повод е излизането на Великобритания от ЕС, но този режим затруднява вота и на българите в Канада и САЩ, защото страните са големи и избирателите често трябва да пътуват дълго, за да стигнат до секциите.

 

По закон за да бъде открита секция зад граница, са необходими 60 заявления. Според "Мрежа на изборните доброволци в чужбина" се очертават "между 70 и 100 места в Обединеното Кралство, за които ще бъдат подадени минимум 60 заявления за гласуване". Това обаче няма значение, защото Великобритания е извън ЕС и попада в хипотезата с таван на секциите. На последните парламентарни избори през 2017 година там имаше 58 избирателни секции.

 

"На избори 2017 във Великобритания са подадени 4696 заявления, а са гласували 18099 души. Към днешна дата и час (22.02.2021, 02:43), за избори 2021 във Великобритания са подадени 8411 заявления. До края на кампанията по подаване на заявления е реалистично да очакваме заявленията да надвишат 12000 броя. Това означава 2.5 пъти повече заявления за гласуване във Великобритания на избори 2021 в сравнение с избори 2017. Работейки със същия коефициент 2.5 по отношение на очаквания брой гласували на избори 2021 в сравнение с избори 2017, получаваме прогнозната цифра от общо 45 000 души, които се очаква да имат желание да упражнят правото си на глас във Великобритания на 4 април 2021 г. При 35 секции за цяла Великобритания това прави средно по над 1200 души на секция, или по над 2000 души средно на секция в Лондон, ако част от допустимите 35 секции са извън района на Лондон", посочват от "Мрежа на изборните доброволци в чужбина".

 

Според тях това показва, че 35-те секции няма да са достатъчни, за да поемат желаещите да упражнят правото си на глас.

 

"Очевидно желаещите да гласуват български граждани във Великобритания и членовете на секционните избирателни комисии там ще бъдат поставени да гласуват, съответно да работят в СИК в условия на максимален риск за тяхното здраве и живот. Извънредното положение във Великобритания изиска отговорна държавническа намеса от институцията, в чиято власт е решението на задаващия се проблем", пише още в петицията.

 

Заради тази ситуация от "Мрежа на изборните доброволци в чужбина" настояват за спешни законодателни промени и предлагат три варианта какви точно да са те. Всички идеи се отнасят до текста в Изборния кодекс, който налага ограничения на броя секции извън ЕС. В момента той гласи следното:

 

"Общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е членка на Европейския съюз, не може да надвишава 35".

 

Първият вариант, който предлагат българите зад граница, е този текст да бъде отменен. Така ще бъде решен проблемът и в други страни.

 

Второто предложение е в закона да се запише, че лимитът важи за всяка страна, която "не е и не е била членка на Европейския съюз", но подобен подход ще реши само въпросът с гласуването във Великобритания.

 

Третият вариант е решение само за епидемичната обстановка и предвижда ограничението от до 35 секции да не важи само за предстоящите тази година парламентарни и президентски избори. От "Мрежа на изборните доброволци в чужбина" предлагат при тази опция да се промени не Изборният кодекс, а законът за извънредното положение, както направиха управляващите наскоро.

 

"Вярваме, че в оставащите дни на 44-то Народно събрание ще проявите необходимата държавническа мъдрост и отговорност спрямо гражданите на България, живеещи извън страната, както и към служителите на МВнР, натоварени със задачата да организират и провеждат изборите във Великобритания", пише в края на петицията.

 

През януари парламентът се занима с гласуването по време на пандемия. Поправките обаче само даваха възможност на карантинираните в страната и хората с изтегли лични документи да упражнят правото си на глас. Темата за гласуването в чужбина въобще не бе засегната от измененията, а настояванията на извъпрарламентарната опозиция и на президента да бъде позволено видеонаблюдение при броенето на бюлетините бяха игнорирани с аргумента, че са "екзотика". Освен това управляващите прокараха поправките през закона за извънредното положение, а не през Изборния кодекс.

 

До ограничението в страни извън ЕС да се откриват само до 35 секции се стигна през 2016 година. Първоначално тогавашният "Патриотичен фронт" (ВМРО и НФСБ) искаше в чужбина да се гласува само в консулства и дипломатически представителства. След това бе направена промяна и беше въведен таван от 35 секции навсякъде извън България. В крайна сметка се стигна до нова промяна и отпадане на лимита поне в ЕС.  

 

С цялата петиция можете да се запознаете тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 32021 |22.02.2021 В Прага изплува име на таен посредник по сделката за ЧЕЗ-България . 2| 3296 |22.02.2021 Деклариралите се като македонски българи да получат паспорт по съкратена процедура, зоват от КЦ „Иван Михайлов“ в Битоля . 38| 3167 |22.02.2021 Мутафчийски: Само българите дискутираме коя ваксина е по-добра . 10| 3322 |22.02.2021 Радев призова за реакции след сигнали за дискриминация на българи в РСМ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads